"verimliliğin Anahtarı Uyku"

İSTANBUL - Bayındır İçerenköy Hastanesi'nden Nörolog Melek Kandemir, yeterli ve kaliteli uyku için "uyku hijyeni"nin önemli olduğunu belirterek, odanın konforu, uyku için ayrılan zaman, yaşam koşulları, sigara ve kahve kullanım sıklığınının gözden geçirilmesi gerektiğini, uykuyla ilgili sorunların devam etmesi durumunda bir uzmanla görüşülmesi tavsiye etti.

Kandemir, yaptığı yazılı açıklamada, kaliteli ve yeterli sürede uyuyamamanın, çalışanların performansını etkilediğini ifade ederek, gün içinde yorgunluk, halsizlik, huzursuzluk, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu ile unutkanlığa yol açan uykusuzluğun, erişkinlerde sıklıkla rastlanan bir sorun olduğunu kaydetti.

Uykusuzluğun yeterli zaman ve fırsat olmasına rağmen uykuyu başlatma ve sürdürmede zorluk olarak kendini gösterdiğini belirten Kandemir, yol açtığı sorunlar nedeniyle özellikle makine kullananların, unutkanlığın ya da basit dalgınlıkların can ve mal kaybına yol açacağı işlerde çalışanların uykusuzluk şikayetinin cidddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Kandemir, bazı hastalarda baş ağrısı, sindirim sistemi şikayetlerinin görülebildiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Kronik uykusuzluk hayat kalitemizi azaltarak işte, trafikte kazalara veya hatalara yatkınlığa sebep olabiliyor. Bunların yanı sıra uyku problemleri depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi psikiyatrik rahatsızlıklara yatkınlığı arttırıyor. Kap krizi, felç, hipertansiyon gibi hastalıkların ortaya çıkmasına da sebep oluyor. Yeterli ve kaliteli uyku için 'uyku hijyeni' önemlidir. Odanızın konforunu, uyku için ayırdığınız vakti, yaşam koşullarınızı, sigara ve kahve gibi uyarıcı maddeleri kullanım sıklığınızı lütfen gözden geçirin. Uykuyla ilgili sorunlarınız devam ediyorsa mutlaka uyku hastalıklarıyla ilgilenen bir uzmanla görüşün."

-"Stres uyku bozukluğuna sebep olan önemli bir etken"

Kandemir, stresin birçok kişide uykusuzluğun temel sebepleri olarak ortaya çıktığına işaret ederek, "Özellikle çalışan kesimde iş yoğunluğu, dinlenme için kalan vaktin az olması, evdeyken çocuk ile ilgilenme, yapılması gereken başka işlerin olması gibi sebeplerle uykuya ayrılan vakit de yeterli olamıyor" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA