Müsiad Başkanı Olpak'ın Açıklaması

MERSİN - MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, sadece teminata kredi veren bankacılık sisteminin değişmesi gerektiğini söyledi.

Olpak, MÜSİAD İçel Şubesince düzenlenen iftar yemeği sonrasında yaptığı konuşmada, Mısır halkının, seçimle iş başına gelmiş bir hükümetin darbeyle görevden uzaklaştırılmasının sancılarını yaşadığını ifade etti.

Bugüne kadar hiçbir şekilde darbenin yanında olmadıklarını belirten Olpak, "MÜSİAD olarak kime ve neye karşı olursa olsun, kimden ve nereden gelirse gelsin darbeci zihniyetleri kınadığımızı ifade etmek istiyorum" dedi.

Taksim Gezi Parkı olaylarına değinen Olpak, "Ülkemizin kredi notunun artırılmasında oldukça yavaş ve cimri davrandığını gördüğümüz batının malesef Taksim Gezi Parkı sürecinde ne kadar aceleci olduğunu gördük. Mayıs ayını iyi analiz etmek zorundayız. Mayıs ayı içerisinde ülkemizin büyük kısmının desteklediği çözüm süreciyle net bir yerlere gelmeye başladığını gördük. İş adamı yatırım yapmak için huzur, güven ve istikrar istiyor. Bu süreç buna katkı sağlayacak önemli adımlardan biri oldu. Mayıs ayı içerisinde ülkemiz önemli projelere imza attı. Bu süreçte ülkemizin kamu maliyesi, finans kurumları, sermaye piyasaları, yönetilme biçimi, yönetenlerin dirayeti ve birbirimize tahammülümüz çok ciddi şekilde test edildi" diye konuştu.

-"Proje finansmanın önünün açılmasını istiyoruz"

Finans ve reel sektörünün, ekonominin iki vazgeçilmez yapısı olduğunu anlatan Olpak, şunları söyledi:

"Reel sektör gibi bankacılık sektörünün de kar etmesi son derece normal. Ancak mevcut bankacılık sektöründe işletmelerimiz, firmalarımız, neredeyse krediye ihtiyaçları olmadıklarını ispat ettikleri takdirde, sadece ve sadece teminata dayalı olarak finansmana ulaşabiliyorlar. Bu konu 2023 hedeflerini konuştuğumuz Türkiye'de yatırımlara ve büyümeye ciddi bir fren etkisi yapmaktadır. MÜSİAD olarak proje finansmanın önünün açılmasını istiyoruz. Sadece teminata kredi veren bankacılık sistemi değişmelidir. Geçmişte çoğunlukla zararlarıyla hatırladığımız ancak kararlı ve doğru idarecilerle çok güzel kar edebildiklerini de gördüğümüz kamu bankalarının da proje finansmanı konusunda piyasa yapıcı olmaları gerektiğine inanıyoruz."

Programa İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti İçel Milletvekili Nebi Bozkurt, CHP İçel Milletvekilleri Vahap Seçer, Aytuğ Atıcı ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA