Hatay'ın Anavatana Katılışının 74. Yıldönümü

HATAY - Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Hatay'ın anavatana katılışının, aziz milletin birlik ve beraberlikle her türlü güçlüğü aşabileceğinin en büyük örneklerinden olduğunu belirtti.

Lekesiz, Hatay'ın anavatana katılışının 74. yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajında, üç kıtanın kesişme noktasında, Akdeniz'e açılan konumuyla bölgesinin en verimli toprakları üzerinde bulunan Hatay'ın, birçok büyük medeniyete ev sahipliği yapmış özel bir il olduğunu kaydetti.

Hatay'ın jeo-stratejik konumu, yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle tarihin her döneminde önemli ve kıymetli olduğunu ifade eden Lekesiz, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Bu özellikleriyle 1. Dünya Savaşı sonrasında işgal güçlerinin de hedefi olan Hatay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Kırk asırlık Türk yurdu ecnebi elinde esir kalamaz' sözüyle ayağa kalkmış ve milletimizin karakteri olan bağımsızlık mücadelesinin meşalesini yakmıştır. Gazi Mustafa Kemal'in üstün siyasi dehası ve atalarımızın büyük fedakarlıkları sonucu anavatana katılan son toprak parçası olan Hatay, milli mücadelenin fiilen bitişinin de sembolüdür. Bugün 74'üncü yıldönümünü kutladığımız Hatay'ın anavatana katılışı, aziz milletimizin birlik ve beraberlikle her türlü güçlüğü aşabileceğinin de en önemli örneklerindendir. Başta dönemin Hatay millet meclisi üyelerinin tüm renkleri ile gösterdikleri sadakat, vatanseverlik ve atalarımızın milletine duyduğu büyük bağlılıkla gerçekleşen bu zafer, geleceği üzerine güvenle inşa ettiğimiz sağlam temeller atmıştır. Bu güçlü bağlarla kenetlenerek üzerinde birlikte yaşadığımız ilimizin, tüm dünyaya örnek olan sevgi, hoşgörü ve kardeşlik ikliminden aldığı güç ve inançla kalkınması, gelecek nesillere daha müreffeh bir Hatay ve daha güzel bir gelecek oluşturulması, hepimizin ortak amacıdır. Bu duygularla Hatay'ın anavatan'a katılışının 74. yıldönümünü kutluyor, 'Hatay benim şahsi meselemdir' diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bu milli davaya canlarını feda eden büyüklerimizi, anavatana katılma kararı alan Hatay devleti meclisi üyelerini ve bu uğurda mücadele eden herkesi rahmet ve minnetle anıyorum."

Kaynak: AA