Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil'in 1928 Yılında Yazdığı Kitap Çarşamba'da

SAMSUN - Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil'in 1928 yılında Paris'te doktora yaptığı zaman yazdığı ve Çarşamba İlçe Halk Kütüphanesi'ne hediye ettiği "İstanbul ve Boğazlar Sorunu" isimli kitabın Çarşamba İlçe Halk Kütüphanesi'nde muhafaza edildiği bildirildi.

Çarşamba İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Muharrem Orta, gazetecilere, tarihi kitapla ilgili açıklama yaptı.

Ord.Prof.Dr. Ali Fuad Başgil'in 1928 yılında Paris'te doktora yaptığı zaman yazdığı ve Çarşamba İlçe Halk Kütüphanesi'ne eski Türkçe bir not yazararak hediye ettiği İstanbul ve Boğazlar Sorunu isimli kitabını muhafaza ettiklerini belirten Orta, şunları kaydetti:

"Çarşamba'nın yetiştirdiği ünlü hukuk adamı Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil hocamız 1928 yılında Paris'te doktora yaptığı zaman İstanbul ve Boğazlar Sorunu isimli bir kitap yazmış ve bu kitabın bir tanesini de imzalayarak o zamanlar adı Millet Kütüphane olan Çarşamba Halk Kütüphanesi'ne hatıra olarak göndermiştir. Kitabın ilk sayfasında hocamızın kendi el yazısı ile yazdığı bir not ve imzası mevcuttur. Notta ise hocamız şunları yazmış, 'Toprağı üzerinde doğup büyüdüğüm Çarşamba kazası Millet Kütüphanesi'ne bir hatıra-ı nimet şinaz olmak üzere takdim ve ithaf eylerim.' Kitabımızın müzelik değeri olup nadir eserlerdendir. Bizler de burada bunu koruyup gelecek nesillere aktarmak için çalışıyoruz. Herkes kitabı gelip burada görebilir."

Kaynak: AA