Genel Kurul'da CHP'li Sapan'a "tweet" Kınaması

TBMM - CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'a yönelik tweeti, AK Parti, CHP, MHP ve BDP TBMM grupları tarafından kınandı.

TBMM Genel Kurulu'nda, Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında, AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca söz aldı.

Dün sosyal medyada CHP'li Sapan'ın çok çirkin ifadelerinin yer aldığını belirten Kaynarca, şunları söyledi:

"CHP milletvekili Başbakanımızın kızına yönelik gayri ahlaki üslup kullanmıştır. Daha önce de eşine şiddetle, kadına şiddetle kamuoyunun gündemine gelen bu CHP'li milletvekilinin terbiye dışı tutumunu, şiddetle kınıyorum. Önceki gün kadın hassasiyeti ile toplu halde basın açıklaması yapan CHP'li kadın milletvekilleri, bu çirkinliğini de kınamalarını bekliyoruz. CHP'li bir Ankara milletvekilinin polisin annesine de küfrettiği gibi şimdi de sezsiz kalmamalarını bekliyoruz. Kalamazsınız, eğer kalırsanız, dünkü hareketinizin ne kadar sahte ve samimiyetsiz olduğu ortaya çıkar. Bu hareketi şiddetle kınadığımı Genel Kurul'un bilgisine sunuyorum"

-"CHP'liler suç unsuru tweetleri atıp sildiler"

Yerinden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır da Yıldıray Sapan'ın son derece çirkin, basit ve kabul edilemez bir twett attığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Başbakanımızın kızını işaret ederek attığı bu tweetten dolayı kendisini şiddetle kınıyorum. Suçluluk duygusuyla tweeti kısa bir süre sonra silmiştir. Bu olayı daha önce birçok CHP milletvekili, suç unsuru olacak tweetleri atıp sildiler. Bir vekil olarak eşine şiddet uygulamış, daha sonra dava konusu olmuştur. Bu konu, medyada da dava konusu olmuştur. Kadın üzerinden siyaset yapılmasını, taciz ve tecavüz yapılmasını kınıyorum. Her fırsatta kadın haklarından, kadın erkek eşitliğinden bahseden CHP'li kadın milletvekillerine, Yıldıray Sapan hakkında işlem yapılmasını, disiplin kurullarının işletilmesi için gereğinin yapılmasını hatırlatıyorum. Geçen gün yaşadığımız olaydan sonra beni tebrik eden CHP'li kadın milletvekillerini bu kınamadan dolayı yine beni tebrik etmelerini bekliyorum."

-AK Parti'liler tepki gösterdi

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da iddia ile ilgili twitter'ı açtığını, Yıldıray Sapan'ın hesabına baktığını ama öyle bir tweeti henüz göremediğini söyledi.

Bunun üzerine AK Parti milletvekilleri, Altay'a tepki gösterdi. Oturumu yöneten Başkanvekili Sadık Yakut, milletvekillerini sabırlı davranmaları konusunda uyardı.

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, Altay'a, "Hepimiz adına özür dilermisin" uyarısında bulundu. Konuşmasını sürdüren Altay, "Bahse konu arkadaşı hemen aradım, ulaşamadım. Çalışmalar devam etsin. Bu tür şeyler değişik şekillerde de mizansen olabilir. Biz özür dilemenin bir erdem, ahlak olduğunu bilenlerdeniz. Sayın Başbakan'ın mahremine yönelik twetter yoluyla bile bir sataşma yapılmışsa, beklediğinizden fazlasıyla yaparız. Ancak 10-15 dakika izin verin. Biz parti olarak gereğini yaparız" diye konuştu.

-BDP ve MHP de kınadı

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da Sapan'ı grup adına kınadığını ifade ederek, "Sayın Başbakanımızın kızı Sümeyye Erdoğan'a atfen yazılan bu tweetin doğru olmadığını, kadınlar üzerinden siyasetin artık yapılmaması gerektiğini, kadın bedeni üzerinden söylemlerin artık bitmesi gerektiğini ifade ediyorum. Kim olursa olsun, Sayın Başbakan'ın kızı da olabilir, bir milletvekilinin kızı da olabilir ya da sıradan bir yurttaşımızın kızı, eşi, annesi de olabilir. Artık kadınlar üzerinden siyaset bitmesi gerekir" dedi.

Buldan, CHP'li kadın milletvekillerinden bu konuda özür beklediğini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da konudan şimdi haberdar olduklarını ve milletvekilini kınadıklarını belirterek, "Gerçekten bu ifadeler kınanmalı ve kullanılmamalı. Hep beraber bunu dışlamalıyız. Kabul edilebilecek gibi değildir" diye konuştu.

-Yeniden söz aldı, parti adına özür diledi

Yeniden söz alan Altay, şu ifadeleri kullandı:

"Hesapta olmamakla böyle bir vaka görülüyor. Cümlede cinsel bir bir şey içermemekle birlikte CHP camiası adına Sayın Başbakan'dan özür diliyorum. Doğru bir hareket değildir, hoş olmamıştır. Bir milletvekiline yakışmamıştır. Dünkü tavrı gösteren bayan milletvekillerimiz aynı tavrı göstereceklerdir. Ben onların grup başkanvekili olarak, onlar adına da CHP adına da bu hoş olmayan tweetten dolayı tekrar tekrar özür diliyorum" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da Altay'ın tavrını doğru bulduğunu ifade ederek, "Kimden gelirse gelsin, kaynağı ne olursa olsun, bu tür kötü davranışların, söylemlerin önüne Meclis olarak geçmeliyiz. Kötü söz muhatabını değil, hatibi bağlar" diye konuştu.

Aydın, bu hakareti kabul etmenin mümkün olmadığını da dile getirerek, geçmişinde sıkıntıları olduğunu belirttiği Sapan'ı kınadı.

-Başkanlık Divanı da kınadı

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da Başkanlık Divanı olarak olayı kınadıklarını söyledi.

CHP'li Binnaz Toprak da CHP'li kadın milletvekilleri adına Sapan'ın sözünü kınadığını ifade ederek, "Kendisiyle de görüştüm. Kendisine de belirttim"dedi.

Kaynak: AA