Diyarbakır'da Üstün Yetenekli Çocuklara Özel Eğitim İmkanı

DİYARBAKIR - SEMA KAPLAN - Diyarbakır'da üstün yetenekli öğrencilerin eğitimi alacağı "Bilim ve Sanat Merkezi"nin kurulması için hazırlıklara başlandı.

Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile merkez Bağlar ilçesinde "Diyarbakır Bilim ve Sanat Merkezi" adıyla kurulacak merkezde zeka, yaratıcılık, sanat, liderlik kapasitesi veya özel akademik alanlarda yaşıtlarına göre yüksek düzeyde performans gösterdiği uzmanlar tarafından belirlenen öğrenciler okul saatleri dışında yeteneklerine göre özel eğitim alacak.

2013-2014 eğitim öğretim döneminde faaliyete geçmesi planlanan merkezde verilecek eğitim ile öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmaları ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmaları hedefleniyor.

Bağlar Kaymakamı Dursun Balaban AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaymakamlık olarak ilçede Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak özel yetenekli bireylere eğitim verilen bir bilim ve sanat merkezi kurulması yönündeki tekliflerini İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve valiliğe bildirdiklerini, uygun görülmesi nedeniyle de bu talebin Milli Eğitim Bakanlığına iletildiğini söyledi.

"Diyarbakır Bilim ve Sanat Merkezi" adıyla gündüzlü bir özel eğitim kurumu açılmasının bakanlıkça onaylandığını ifade eden Balaban, bir süre Selahaddini Eyyubi İlköğretim Okulunun bir bölümünde geçici olarak hizmet verecek merkez için daha sonra bağımsız bir bina yapılacağını söyledi.

-4'üncü sınıftan üniversiteye kadar özel eğitim-

"Artık Diyarbakır'da da üstün zeka ve yetenekli çocuklar örgün eğitim dışındaki bu özel eğitimden faydalanma imkanı bulacak" diyen Balaban, merkezin kuruluşu için hazırlıkların sürdüğünü bildirdi.

Balaban, merkez için kurucu müdürün yanı sıra konusunda uzman öğretmen ataması da yapılacağını ifade ederek, şöyle dedi:

"Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce bu alanda eğitim almış öğretmenler seçilecek. Okullarla işbirliği halinde üstün yetenekli olduğu düşünülen ve uzmanlarca tespit edecek öğrenciler bu eğitimden faydalanabilecek. Verilere göre öğrencilerin yüzde 2'sinin üstün zeka ve yetenekte olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda tespit edilecek öğrenciler 4'üncü sınıftan üniversiteye kadar yeteneklerine göre bilim ve sanat alanında özel eğitim alacak. Diyarbakırlı öğrencilerin bu eğitimden mahrum kalmasını istemedik. Tüm gayemiz Diyarbakır'da üstün yeteneğe sahip tüm çocukların bu özel eğitim olanağından faydalanabilmesidir.

-Yönetici, öğretmen ve personel ataması

İl Milli Eğitim Müdür Vekili Süleyman İlge, Diyarbakır'da özel yetenekli bireylerin eğitimine yönelik "Diyarbakır Bilim ve Sanat Merkezi" adıyla gündüzlü bir eğitim kurumu açılmasının Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmasının ardından kuruluş çalışmalarına başlandığını söyledi.

İlge, merkez için bakanlık mevzuatına uygun olarak yönetici, öğretmen ve personel ataması yapılacağını ifade ederek, "Rehberlik Araştırma Merkezince üstün yetenekli olduğu tespit edilen öğrenciler bu merkezde verilecek eğitimden yararlanacaktır" diye konuştu.

Kaynak: AA