"kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı"

ELAZIĞ - Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü, "Kronik Solunum Yolu Hastalıklarına Karşı Küresel Birlik" adlı proje kapsamında "Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı 3. Çalışma Grup Toplantısı" düzenledi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, Halk Sağlığı Müdürlüğü Sosyal Tesisleri Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantı, İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş'un başkanlığında yapıldı. Akkuş, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kronik solunum yolu hastalıklarının önlenmesi ve kontrolü için uygulanan GARD projesinin, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 72 ülkenin katılımıyla hayata geçirildiğini belirtti.

Astım ve KOAH gibi kronik hava yolu hastalıklarının bugün dünyada milyonlarca insanı etkilediğini aktaran Akkuş, 2005 yılında gerçekleşen 58 milyon ölümden 35 milyonunun kronik hastalıklara bağlı olduğunu ve gelecek 10 yıl içerisinde bu hastalıklardan ölümlerin yüzde 17 oranında artması beklendiğini kaydetti.

Proje kapsamında, ülkede solonum yolu hastalıklarına bağlı ölümlerin ve ekonomik yükün azaltılması amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından halkı bilinçlendirme çalışmalarının başlatıldığını belirten Akkuş, şunları kaydetti:

"Kronik hava yolu hastalıkları konusunda toplumu bilgilendirmek, toplumsal farkındalığı arttırmak, başlıca risk faktörleri konusunda olumlu ve kalıcı davranış değişiklikleri oluşturmak amacıyla ilimizde de Kronik Hava Yolu Hastalıkları İl Kurulu oluşturulmuştur."

Toplantıya, çok sayıda kurum ve kuruluş yetkilisi katıldı.

Kaynak: AA