Erzurum'daki Terör Örgütü Pkk/kck Davası

ERZURUM - Karayazı ilçesinde terör örgütü PKK/KCK adına faaliyette bulundukları iddiasıyla haklarında dava açılan 6'sı tutuklu, 1'i firari 9 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşma salonuna gelen ve 8 aydır aranan davanın firari sanığı ise tutuklandı.

Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanıklar İbrahim Keras, Sahim Genç, Halit Kolu, Yılmaz Üstek, Reyis Kaya, Cevdet Yüksel ile tutuksuz yargılanan Erhan Karakaya, Ayhan Kırtıl ve avukatları hazır bulundu. Duruşma başladıktan sonra salona gelen firari sanık Çetin Tutkun da tutuksuz yargılanan sanıkların yanına oturtuldu.

Duruşmada son savunmalarını yapan tutuklu sanıklardan Sahip Genç, Karayazı ilçe merkezinde halı ve otomobil yıkama işi yaptığını, boş halı şampuanı bidonu verdiği bir kişinin içine bomba yerleştirip patlattığı olayla bir ilgisinin bulunmadığını ve söz konusu bidonu su konulacağı gerekçesiyle verdiğini ileri sürdü.

Genç, "Bombalı saldırının yapıldığı sırada benim oğlum da olay yerinden geçiyordu. Ben böyle bir saldırıyı yapmam veya yardım etmem söz konusu olsaydı, tek erkek çocuğum olan oğlumun geçişine müsaade eder miydim? Benim bu olayla bir ilgim yok, 8 aydır tutukluyum, iş yerim kapalı olduğu için bankalara olan 150 bin lira borcumu ödeyemedim" şeklinde konuştu.

Tutuklu sanıklardan Reyis Kaya ise Karayazı'da terör örgütü mensuplarınca patlatılan bombayla bir ilgisinin bulunmadığını, olay günü beyin kanaması geçiren amcasının kızını Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirdiğini, vefat etmesi üzerine de toprağa vermek üzere cenazeyi Karayazı'ya getirdiğini söyledi.

Halit Kolu ise sanıklardan İbrahim Keras'ın kendisini telefonla aradığını, Kars'ta bir konuyla ilgili kendisine bilgi verdiğini, ilçede 20 yıldan bu yana kasaplık yaptığını, terör örgütüyle bir ilgisinin bulunmadığını belirterek, tahliyesini talep etti.

Hakkında 8 aydır yakalama kararı bulunan sanık Çetin Tutkun da savunmasında, bir süre Irak'ın kuzeyinde iş bulup çalıştığını, daha sonra da işten çıkarıldığı için Türkiye'ye dönüp İstanbul'da çalıştığını, arandığından haberi olmadığını öne sürerek, hakkındaki iddialardan bilgisi olmadığını ve neyle suçlandığını bilmek istediğini belirtti.

Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya ise davayla ilgili iddianamenin 376 sayfa olduğunu ifade ederek, dosyanın bir suretinin sanık Tutkun'a verileceğini, Tutkun'un da bir sonraki duruşmada savunmasını hazırlamasını istedi.

Sanık avukatları da müvekkillerinin 8 ayı aşan tutukluluk hallerinin kendilerine ve ailelerine zarar verdiğini, önümüzdeki duruşmada müvekkilleriyle ilgili geniş bir savunma yapacaklarını ancak müvekkillerinin uzun tutukluluk hallerinin göz önüne alınarak tahliyelerine karar verilmesini talep etti.

Duruşmaya verilen aranın ardından Mahkeme Başkanı Kahya, firari sanık Tutkun'un tutuklanmasına, diğer sanıkların da tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini belirterek, duruşmayı erteledi.

Mahkeme tarafından hakkında tutuklama kararı çıkartılan Tutkun, duruşma salonuna gelen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından kelepçelendikten sonra işlemleri yapılmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Kaynak: AA