Öğrenciler, İnci Kefali İçin Temizlik Yaptı

Van - Van'ın Erciş ilçesindeki Cumhuriyet İlk ve Ortaokulu öğrencileri, üreme döneminde tatlı su kaynaklarına göç eden İnci Kefali'nin sağlıklı bir üreme dönemi geçirmesi için sahil ve tatlı su kaynakları girişlerinde temizlik yaptı.

Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayabilen tek balık türü olan İnci Kefali, Mayıs ve Temmuz ayları arasında gölden çıkarak tatlı su kaynaklarına üremek için göç ediyor. Bu dönemlerde av yasağıyla koruma altına alınan ve endemik tür olan İnci Kefali'nin sağlıklı üreyebilmesi için il genelinde çeşitli kampanyalar düzenleniyor.Erciş'te eğitim gören öğrenciler de bu kampanyalara sahil temizliği yaparak katkı verdi. Cumhuriyet İlk ve Ortaokul öğrencileri, Van Gölü sahili ile göçün yoğun olarak yaşandığı sahil ve Deliçay üzerindeki Balıkbendi'ne giderek temizlik yaptı.

Öğrencilerinde çevre temizliği bilincini oluşturulmak amacıyla etkinlik düzenlediklerini ifade eden Okulu Müdür Yardımcısı Tarkan Erbil, İnci Kefali'nin yaşama alanını korumak istediklerini söyledi.

İnci Kefali balığının Van Gölü'nde yaşayan endemik bir tür olduğuna dikkati çeken Erbil, "Biz de bu türün doğal yaşam alanının korunmasını istiyoruz. Zaten bu bölge biraz ilçemizden uzaktaydı. Deprem sonrası TOKİ tarafından yapılan konutlar, halkı buraya çekti. Halkımızın bu doğal yaşamı, bu güzelliği korumasını istiyoruz. Konuya dikkat çekmek içinde 'Sahilini Temiz Tut' temizlik kampanyası başlattık" dedi.

Eldivenlerini takıp yerdeki çöpleri özenle topladıklarını söyleyen 5. sınıf öğrencisi Enes Turak ise piknik yapanların çöplerini ortada bırakmamaları gerektiğini ifade etti.

Turak, "Bazıları burada piknik yapmış ve çöplerini toplamadan gitmişler. Bizde bu çöpleri toplamaya çalışıyoruz. Büyüklerimiz biraz daha duyarlı olmalılar. Böyle bir eziyeti biz de çekmeyelim" diye konuştu.

Torbalar dolusu çöpün toplandığı sahil temizliğine, okul idarecileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA