Tse Başkanı Şentürk Emd Üyeleriyle Bir Araya Geldi

Ankara - Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Hulusi Şentürk, biber gazı kapsülünün Türkiye'de bir standardının olmadığını belirterek, "Mesele burada onun standardı değil, kullanımının standardını nasıl getireceğiz. Polis her gördüğü yerde hedef gözeterek kapsülü sıkabilir mi, sıkamaz mı bununla ilgili standart yok. Mesele ürün standardı değil hizmet standardı" dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle sohbet toplantısı yapan Şentürk, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin, biber gazı kapsülünün standardının olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine Şentürk, Türkiye'de bunun standardının olmadığını söyledi.

Biber gazı kapsülünün standardının olabilmesi için bu ürünün Türkiye'de üretilmesi gerektiğini ifade eden Şentürk, "Mesele burada onun standardı değil, kullanımının standardını nasıl getireceğiz. Polis her gördüğü yerde hedef gözeterek kapsülü sıkabilir mi, sıkamaz mı bununla ilgili standart yok. Bizde bir tek çevik polis standardı var. O da standart tekniğine çok uygun değil. Çevik polisin görev tanımı gibi bir şey hazırlanmış. Mesele ürün standardı değil hizmet standardı. Bunu da büyük bir ihtimalle sokakta eylem yapanlar bu standardı belirleyecek gibi görünüyor" diye konuştu.

Standart belirlenmesi için üretim teknolojisinin bilinmesi gerektiğini vurgulayan Şentürk, "Ben de üretilmemiş bir standardı nasıl belirleyeceğim, sadece alüminyum mu plastik mi olacağı değil ki. Bu teknolojiyi bilmeden bu standardı hazırlayamayız" şeklinde konuştu.

Türkiye'de bunu üretebilecek kuruluşun bulunmadığını anlatan Şentürk, şöyle konuştu:

"Bazı şeylerin standardı olmayabilir. O zaman da Bakanlık derseki ben de onlardan teknik dosyasını ister kontrol ederim. Mesela bu ithal olduğu için bunun yüzde 100 kontrolü vardır. Emniyet teşkilatı o ürünleri alırken, gaz kapsüllerinin kendi işletme standardına göre ya da teknik dosyasına göre mutlaka incelemesine ve kabulünü yapmıştır. Alüminyum yerine plastikten yapılamaz mı o noktada işletme standardının değiştirilmesi lazım. Plastik gerçekten ne kadar doğru, güvenlik açısından da durup duruken alüminyuma geçtiğini zannetmiyorum. Çünkü alüminyüm daha pahalıdır. Mutlaka başka bir güvenlik gerekçesi vardır."

Kaynak: AA