Bağ Üreticilerinin "tevek Fiyatı" Tepkisi

GAZİANTEP - İslahiye ilçesinde arazilerinden geçen doğalgaz hattı için sökülen teveklerinden dolayı mahkeme tarafından belirlenen fiyata tepki gösteren üzüm üreticileri, İslahiye-Hatay karayolunu bir süre ulaşıma kapattı.

Altınüzüm beldesinde doğalgaz çalışması yapan BOTAŞ ile bağ üreticileri arasında, hat döşeme çalışması için kesilen teveklerin fiyatı konusunda 2009 yılından bu yana yaşanan mahkeme süreci sonuçlandı. Mahkeme, firmanın üreticilere teklif ettiği 45 lira yerine tevek başına 72 lira bedel ödenmesini uygun gördü. Mahkemenin bu kararı üreticiyi memnun etmedi. Kararı protesto eden yaklaşık 50 üzüm üreticisi pankartlar ve davul zurna eşliğinde İslahiye-Hatay karayolunu bir süre ulaşıma kapattı.

Üreticiler adına gazetecilere açıklama yapan Çetin Özdemir, karara karşı başlattıkları imza kampanyası sonucu topladıkları yaklaşık 400 imzalı dilekçeyi Başbakanlık BİMER'e gönderdiklerini, yarın da aynı imzalı dilekçeyi Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na fakslayacaklarını belirtti.

Beldenin geçimini üzüm üretiminden sağladığını ifade eden Özdemir, şunları söyledi:

"2009 yılında BOTAŞ tarafından bağlarımızın içinden boru hattı geçirmiş, ağaçlarımız sökülmüş ve ciddi gelir kaybına neden olmuştur. Düzmece bilgilerle komik bedel tespiti yapılmış yıllık 50-70 kilogram üzüm veren teveklerimiz 72 lira bedel verilerek halkımız oldu bittiye getirilmek istenmiştir. Bir tevekin yetişme süresi yaklaşık 7 yıldır. Bu ücret bir yılı bile karşılamamaktadır. Kaldı ki BOTAŞ çevre bölgelere daha düşük kaliteli toprak ve hazine malı olmasına rağmen 150-200 lira ödeme yaptı. İlgili makamların konuyu değerlendirip mağduriyetimizin giderilmesini Bakanlık nezdinde devletimizden talep etmekteyiz."

Altınüzüm Çiftçi Malları Koruma Dernek Başkanı ve Aydınoğlu Mahallesi Muhtarı Cemal Yıldırım da doğalgaz çalışmaları için 16 bin kök tevekin kesildiğini söyledi.

Yıldırım, 2009 yılında dava başladığında çiftçilikten anlamayan iki kişinin davada bilirkişilik yaptığını, bu yüzden asıl fiyat tespitinin yapılamadığını öne sürdü.

Açıklamanın ardından çiftçilerin dağılmasıyla karayolu ulaşıma açıldı.

Kaynak: AA