Kadınların Ucuz İş Gücüyle İstihdam Edilmesi

Adıyaman İl Genel Meclis Başkanlığı Kadın Hakları Komisyonu tarafından, eğitim gerektirmeyen işlerde kadınların ‘ucuz iş gücü’ olarak istihdam edilmeleriyle ilgili rapor açıklandı.

Kadınların Ucuz İş Gücüyle İstihdam Edilmesi
Adıyaman İl Genel Meclis Başkanlığı Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. İrfan Yılmaz, komisyonun kadınlar ile ilgili yaptığı çalışmanın raporunu Haziran ayı ilk meclis toplantısında okudu.

Eğitim seviyesi arttıkça kadınların işsizlik oranının keskin bir şekilde artığını ve eğitim gerektirmeyen işlerde kadınlar ‘ucuz iş gücü’ olarak istihdam edildiğini dile getiren İrfan Yılmaz, kadınların yüksek ücretli ve statü sahibi mesleklerde iş bulmaları zorlaştığını ifade etti.

Yılmaz, meclise sunduğu raporunda şu ifadelere yer verdi:
“Özellikle ilimizde Kadın, ‘ucuz emek’ olarak kabul gördüğünden sermayenin tekstil ve dokuma gibi iş kollarında istihdam edilmekte, alternatif iş dallarının ve dolayısıyla rekabetsiz iş ortamı nedeniyle emeklerinin karşılığını alamamaktadırlar.

Türkiye'de kadın istihdamının yüzde 25'in üstünde olduğu, tekstil sektöründe bu oranın yüzde 37 olduğu, kadın çalışan oranının hazır giyim sektörünün yaygın olduğu illerde daha yüksek olduğuna dikkat çekilerek, tekstil sektöründeki kadın işçi oranının Gaziantep'te yüzde 24,4, Kahramanmaraş'ta yüzde 17,7, Malatya'da 22,6 ve Adıyaman'da yüzde 71,8 olduğu görülmüştür.

Okul bitirmeyen, işgücü içinde yer alan kadınların sayısı önceki yıllara oranla yükselmiştir. Kadınların genel eğitim düzeyi incelendiğinde, 10 yıl boyunca okuma yazma bilmeyen, eğitim hayatının dışında kalmış kadınların işgücüne katılımın, yükseköğretim mezunu kadınların sayısının 5 katı olduğu görülmektedir. Kadınların bir çok kısmı kayıt dışı olarak çalışmaktadır. Kayıt dışılık arttıkça haftalık çalışma saatleri de artmaktadır. Ev hizmetlerinde temizlikçi, bebek bakıcısı gibi süreksiz çalışanlar yasal olarak sigorta dışında kalmaktadır. Özel sektörde bazı durumlarda kadınlara gece mesaisi uygulandığı, zorunlu mesai uygulaması gerektiği durumlarda ise evli bayanlar bundan muaf tutulması gerektiği, özel sektördeki firmaların SGK tarafından denetimleri artırılması, çalışma hayatı ve çalışanın hakları konusunda kadınlarda bilinç artırıcı eğitimler düzenlenmesi, iş yerlerinde kreş açılması için konulan 150 çalışan bayan sınırı daha aşağı çekilmesi gerektiği tespit edilmiştir.”
Kaynak: İHA