İyot Yetersizliği Hastalıkları Haftası

Giresun - Giresun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fazıl Özden, iyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk gruplarının doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklar olduğunu bildirdi.

Özden, İyot Yetersizliği Hastalıkları Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, İyot eksikliği, önlenebilir zekâ geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisi olduğunu belirtti:

İyotlu tuz kullanımının sağlık açısından önemli olduğunu vurgulayan Özden, şunları kaydetti:

"İyotun öneminin anlatılmasıyla iyotlu tuz kullanımının sağlık açısından önemi ve gerekliliği, iyotlu tuzun doğru şekilde kullanımı ile ilgili toplumun bilgi düzeyinin artması, sonuçta iyot eksikliğine bağlı hastalıkların önlenmesi ve toplum sağlığının kalkındırılması beklenmektedir. İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13,5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr, iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerindendir"

Kaynak: AA