Belçika ve Lüksemburg Büyükelçileri Mersin'de

İçel - Lüksemburg'un Ankara Büyükelçisi Arlette Conzemius ile Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Pol De Vitte, Vali Hasan Basri Güzeloğlu ve İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ı ziyaret etti.

Vali Güzeloğlu, makamındaki ziyarette, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda İçel'in, ülkenin en önemli lojistik iç ve dış ticaret destekçisi olduğunu söyledi.

İçel'in, İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci en büyük limanına sahip olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, "İçel'de 2012 yılında gerçekleşen dış ticaret yaklaşık 25 milyar dolardır. Türkiye'nin en büyük ikinci serbest bölgesine sahibiz. Bunun da getirisi 3 milyar 800 milyon dolar. İçel bütün bunların yanında sanayi ve tarımda da iddialı bir kenttir. Türkiye'nin en büyük iki tarımsal üretim kentinden birisidir" diye konuştu.

Güzeloğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 28 Mayıs'ta Tarsus ilçesine bağlı Yenice beldesinde temeli atılan Çukurova Bölgesel Havalimanı hakkıda da konuklarını bilgilendirdi.

Lüksemburg'un Ankara Büyükelçisi Conzemius da kentte yapılan çalışmalardan çok etkilendiklerini belirterek "İçel'de iş dünyasının temsilcileriyle bir araya gelerek, iki ülke arasında yeni ticari ilişkilerin gelişmesine yönelik adımlar atmayı hedefliyoruz. Bu arada AB'ye katılım sürecinde Türkiye'ye iyi şanslar diliyoruz" dedi.

Belçika'nın Ankara Büyükelçisi De Vitte ise Akdeniz Oyunları'nın başarılı bir şekilde geçmesi temennisinde bulundu. İki yıl önce İçel Limanı'nı ziyaret ettiğini anlatan Dev Vitte, haziran ayının son haftasında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla yapılacak Belçika-Türkiye ortak katılımlı işbirliği toplantısı için ön görüşmeler yapmak üzere kente geldiklerini bildirdi.

Büyükelçiler, valiliğin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ı da ziyaret etti. Özcan, 15 yıldır belediye başkanlığı yaptığını dile getirerek, yerel seçimlerde partisinin uygun görmesi halinde tekrar aday olacağını söyledi.

Belediye başkanlığı döneminde bir çok önemli projeyi hayata geçirdiğini aktaran Özcan, Belçika ve Lüksemburg'dan kentlerin İçel'e kardeş şehir olmasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA