"torba Kanun" Teklifinin Tbmm Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Kabul Edilmesi

İZMİR - İzmir Tabip Odası, bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan "Torba Kanun" teklifinin, karmaşaya yol açacağını bildirdi.

İzmir Tabip Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan "Torba Kanun" teklifinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildiği hatırlatıldı.

Torba Kanun teklifinin içeriğinde, 4/B'liler ile mahalli idareler ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan sözleşmeli sağlık personelinin kadroya alınmasına ilişkin maddeler bulunduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tam Gün çalışma düzenine ilişkin yeni düzenlemeler, ne hekimlere, ne tıp fakültelerinin çalışma ortamına, ne de hastalara olumlu bir katkı sağlayacaktır. Yıllardır yaşanan tartışmalarda yaratılan karmaşadan sonra yine başa dönülmüştür. Konu ile ilgili tarafların hiçbirisinin görüşlerine kıymet verilmeden, alelacele, her zaman olduğu gibi Anayasa Mahkemesi'nin yeni yasal düzenleme yapılması için verdiği süre 1 Temmuz'da dolmadan, Torba Kanun geçirilmeye çalışılmaktadır. Biz yine uyarıyoruz. Bu Torba Kanun da yeni karmaşaya yol açacaktır. Tıp fakültelerinde öğretim üyelerinin mesai sonrası çalışmaya zorlanacak, katılım payı karmaşası artarak devam edecektir. 2 ay içinde öğretim üyeleri muayenehanelerini kapatacaktır."

Torba Kanun ile aile hekimlerine sarf ile laboratuar malzemeleri için yapılan ödemelerin kaldırılacağı belirtilen açıklamada, söz konusu düzenlemenin, aile hekimliğini paralı hale getirmenin yollarını açacağı öne sürüldü.

Kanunun TBMM'den geçmesi halinde, hazırlıkları süren yeni bir torba yasa ile hekimlerin, hastalarının özel hayat ve hastalıklarına ilişkin bilgilerini Sağlık Bakanlığı'na iletmek zorunluluğunun yeniden gündeme getirileceği bildirilen açıklamada, İzmir Tabip Odası'nın, hekimlerin mesleki bağımsızlığı ile yeminine sahip çıkacağı kaydedildi.

Kaynak: AA