1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

MERSİN - İçel Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Kamil Ülgen, "1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı" dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Ülgen, 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, Türkiye karasuları ve limanları arasında deniz taşımacılığı ve ticaret haklarının yabancıların kontrolünden kurtararak, bu hakları yalnızca Türk gemi ve vatandaşlarına tanıyan Kabotaj Kanunu'nun kabul edilişinin 87. yılının kutlandığını kaydetti.

Kabotaj Yasası'nın bir anlamda Türk ulusunun Kurtuluş Savaşı'nın denizlerdeki zaferi olduğunu belirten Ülgen "1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türkiye'nin kendi karasularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte Türk Ulusu'nun denizde de büyük bir zafer kazanmasının 87. yılını kutlamanın bir kez daha mutluluğunu yaşıyoruz.Bir deniz ülkesi olarak, denizciliğe gereken önem ve önceliğin verilmesinin küreselleşen dünyada ulusal bir zorunluluk haline gelmiştir. Bugün bizlere düşen görev denizciliğimizi gelecek nesillere daha gelişmiş bir halde bırakmamızı sağlayacak çalışmalar yapmak ve projeler üretmektir" ifadelerini kullandı.

Ülgen, İçel'in tek ve en büyük çevresel dönüşüm projesi olan, bir taraftan atık sudan tekrar kullanılabilir su kaynağı yaratan ve arıtma sırasında çıkan çamurdan elektrik enerjisi üreten Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisinin öneminin Denizcilik ve Kabotaj Bayramında bir kez daha anlaşıldığına değinerek, şunları belirtti:

"Bu tesisin bizim tarafımızdan yapılmış olması çocuklarımız için bırakmış olduğumuz en büyük miras olacağını düşünüyorum. Bugün MESKİ Genel Müdürlüğü olarak İçel'in en büyük çevre projesi Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi'miz ile aynı zamanda temiz deniz, temiz Akdeniz'i, İçel'e kazandırdık. MESKİ Genel Müdürlüğü olarak yaptıklarımızla yetinmeyip, Türkiye'yi örnek bir deniz ülkesi konumuna taşıma hedefimizi elbirliği ile sürdüreceğiz ve denizden gelen yaşam enerjisiyle dolup taşan ülkemiz, uygarlığın bu mavi boncuğunu yakasında gururla taşımaya, tam yol devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, denize emek ve gönül veren tüm denizcilerimizin, tüm İçellilerin, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı en kalbi duygularla kutluyorum."

Kaynak: AA