Bakan Çağlayan, Lüksemburg ve Belçika'ya Gidecek

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, işadamlarıyla birlikte 25-26 Haziran tarihlerinde Lüksemburg'a ve devamında 26-27 Haziran tarihlerinde Belçika'ya resmi ziyaret gerçekleştirecek.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, işadamlarıyla birlikte 25-26 Haziran 2013 tarihlerinde Lüksemburg'a, devamında 26-27 Haziran tarihlerinde Belçika'ya resmi ziyaret gerçekleştirecek.

Bakan Çağlayan, sözkonusu ziyareti 25 Haziran 2013 günü Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Lüksemburg arasındaki ilk direkt seferiyle yapacak, ziyaret kapsamında Lüksemburg ve Belçika resmi görüşmelerinin yanı sıra Lüksemburg ve Belçika'nın önde gelen şirketlerinin CEO’larıyla bir araya gelecek. Çağlayan, Lüksemburg ve Belçika ziyaretleri sırasında Lüksemburg Büyük Dük’ü Henri, Lüksemburg Meclis Başkanı Laurent Mosar, Belçika Veliaht Prensi Philippe ve Belçika Dışişleri, Dış Ticaret ve AB İşlerinden Sorumlu Bakanı Didier Reynders başta olmak üzere muhatabı olan Belçikalı ve Lüksemburglu bakanlar ve başta Flaman Bölgesi Başbakanı Kris Peeters olmak üzere Belçika'nın bölgesel hükümetlerinin en üst düzey yöneticileri ile çeşitli ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Bakan Çağlayan'a Belçika'nın Kraliyet Onur Nişanı takdim edilecek.

Bakan Çağlayan, Lüksemburg'da Türkiye-Lüksemburg Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi (JETCO) Kurucu Anlaşması’nı imzalayacak. Ziyaretin Belçika ayağında ise Türkiye-Belçika Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi’nin (JETCO) bakanlar düzeyinde gerçekleştirilecek ilk toplantısına katılacak.

Türkiye ile Lüksemburg ve Belçika arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler son dönemde önemli bir ivme kazandı. Belçika ile 2002 yılında 1,8 milyar dolar olan toplam ticaret hacmi, on yılda yaklaşık 3,5 katlık bir artış ile 2012 yılında 6 milyar dolar seviyesine yaklaştı. 2013 yılının ilk 4 ayında ise Belçika'ya ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8'lik bir artışla 878 milyon dolara, Belçika'dan ithalat ise yüzde 4,3'lük artışla 1,2 milyar dolara ulaştı.

Lüksemburg'a bakıldığında ise, 2002 yılının sonunda 149 milyon dolar düzeyinde olan ikili dış ticaret hacmi, 2012 yılı sonunda 197,7 milyon dolara ulaştı. 2013 yılının ilk dört ayında ise, Lüksemburg'a ihracat 17,1 milyon dolar, ithalat ise 40 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İkili ekonomik ilişkilerde karşılıklı yatırımların artırılması büyük önem taşıyor. Belçika ve Lüksemburg'un Türkiye'ye yaptığı toplam yatırım tutarı yaklaşık olarak 14 milyar dolar. Belçika menşeli yatırım tutarı 7,3 milyar dolar, Lüksemburg menşeli yatırım tutarı ise 6,6 milyar dolar. Bu rakamlara göre, Türkiye'de doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında Belçika 4., Lüksemburg ise 6. sırada yer alıyor.

2002 yılından 2013 yılı Nisan ayına kadar olan dönem içinde Türkiye'den Lüksemburg'a 734 milyon dolar, Belçika’ya ise 264 milyon dolar yatırım gerçekleştirildi.

Türkiye'de toplam 805 adet Belçika ve Lüksemburg sermayesine sahip firma faaliyet gösteriyor. Bunlardan 487 adedi Belçika sermayesine, 318’i ise Lüksemburg sermayesine sahip şirketler

Sözkonusu ziyaret Türkiye ile Lüksemburg ve Belçika arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesine ve karşılıklı yatırımların artmasına katkı sağlaması bekleniyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Lüksemburg ve Belçika'daki temaslarının ardından 27 Haziran 2013 tarihinde Türkiye'ye dönecek

Kaynak: İHA