"Altay", Uluslararası Pazarlarda Yoğun Talep Görecek

Otokar Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Odabaş, Türk Silahlı Kuvvetlerinin dünyanın lider ordularından biri haline geldiğini belirterek, "Türk ordusunun kullandığı bir tankın büyük bir ihracat şansı olacağını düşünüyoruz" dedi.

Odabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Otokar'ın Türkiye'nin en önemli özel sektör savunma sanayi şirketlerinden olduğunu ve savunma sanayisinin yanı sıra ticari araçlar sektöründe de faaliyet gösterdiğini söyledi.

Otokar'ın en önemli projesinin milli tank "Altay" olduğunu anımsatan Odabaş, Altay ile zırhlı araç ürün grubunun geliştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Zırhlı araçlarda yarım tondan tanka kadar uzanan seride 4X4, 6x6 ve 8x8 araçlar ürettiklerini anlatan Odabaş, "Otokar, Altay tankı ile ilgili projeyi Savunma Sanayii Müsteşarlığının yönetimi altında yürütmektedir. 6,5 yıllık bir projedir ve Türkiye bu proje ile ülkemizin milli tankının geliştirilme sürecini yaşamaktadır. Şu anda ilk 2 prototipimiz tamamlanmıştır ve bu prototiplerle ilgili çeşitli testler yapılmaktadır. Projenin 2 yıllık sürede bitmesi, Türk ordusunun hizmetine verilmesi ve uluslararası pazarlarda ihracatının gerçekleşmesi hedeflenmektedir" şeklinde konuştu.

İkinci aşamadaki seri üretimin yeni bir sözleşme gerektirdiğine dikkati çeken Odabaş, şunları dile getirdi:

"Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile yapılacak görüşmelerin ardından zamanlama ve adet konusunda belirleme yapılacaktır. Bu konuda şu anda herhangi bir durum söz konusu değil ama ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda gerekli çalışmalar yapılacaktır. Şu anda tankımız Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda sergilendi. Uluslararası bir talep ve ilgi söz konusu ama ilk hedefimiz projeyi tamamlamak ve seri üretimde Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile görüşüp Türk ordusunun hizmetine sunmaktır.

Türk ordusu, artık dünyanın lider ordularından birisi olduğu için kullandığı bir tankın büyük bir ihracat şansı olacağını düşünüyoruz."

Altay'ın dünyada geliştirilme aşaması devam eden son tanklardan olduğuna dikkati çeken Odabaş, en son teknolojileri kullanacağını söyledi.

-100 milyon dolar ihracat gerçekleştiriliyor

Taktik tekerlekli zırhlı araçlarda Otokar'ın dünyada bilinen bir marka haline geldiğini hatırlatan Odabaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Otokar, son yıllarda ortalama 100 milyon dolar ihracat gerçekleştiriyor, bunun önemli bir kısmını da savunma sanayi araçlarından gerçekleştiriyor. Ordumuzun uluslararası görev yapmış olduğu Afganistan, Lübnan, Kosova gibi ülkelerde de Türk ordusu bizim zırhlı araçlarımızı kullanmasa da ihracatımıza büyük bir destek sağlıyor. Son dönemlerde ticari araçlarda da çok önemli projelerimiz gündemde. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin otobüs yenileme projelerinde 900 araca ulaşan bir ihale aldık, teslimatı ile uğraşıyoruz.

Avrupa'da ihracatımızı geliştirmek üzere şirketimiz var. Bütün araçlarımızı Avrupa'ya yönlendirmiş durumdayız. Tabii ki savunma sanayisinde dünya çapında bir şirket olma yolundayız, burada da emin adımlarla ilerliyoruz."

Kaynak: AA