"antalya Limanı Halk Sağlığı Acil Durum Planı" Tatbikatı

ANTALYA - Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce "Antalya Limanı Halk Sağlığı Acil Drum Planı" tatbikatı gerçekleştirildi.

Antalya Limanı'nda gerçekleştirilen tatbikat gereği domuz gribi görülen bir ülkeden gelen "Mu" isimli geminin kaptanı, 3 personelinde domuz gribi belirtilerinden yüksek ateş, baş ve kas ağrısı ile halsizlik olduğunu bildirdi. Kaptanla görüşen Antalya Sahil Sağlık Denetleme Merkezi yetkilileri, geminin yerini tespit etmesinin ardından liman açıklarında bekleyen gemiye hareket etti. Sağlık ekipleri, özel koruyucu kıyafet ve ekipmanlar ile gemiye çıkarken Liman Güvenlik Komisyonu Mülki İdare Amiri Vali Yardımcısı Mehmet Yavuz başkanlığında kriz merkezi toplandı.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Deniz Şube Müdürlüğü ekipleri eşliğinde limana demirleyen gemide karantina bölgesi olarak belirlenen yolcu rıhtımına alınan hasta personeller, 112, Ulusal Medical Kurtarma ekiplerin ve SSDM ekipleri tarafından gemiden alınarak ambulansa konuldu.

-Antalya limanı her türlü hastalığa karşı hazır

Başarılı geçen tatbikatın ardından gazetecilere açıklamada bulunan Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Baştabibi Dr. Özlem Erinekçi, halk sağlığını riske sokan her türlü hastalığın Türkiye'ye girmesini önlemek amacıyla tatbikat yaptıklarını söyledi.

194 ülkenin katılımıyla 2005 yılında Uluslararası Sağlık Tüzüğü sözleşmesi imzalandığını anlatan Erinekçi, Türkiye'nin de bu sözleşme kapsamında 13 ulusalarası giriş noktasının belirlendiği kaydetti.

Erinekçi, 8'i liman 5'i havalimanı olan 13 noktada 2013 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında tatbikatlar yapıldığını vurguladı. Kimyasal biyolojik ve nükleer tehlikelere karşı da tatbikatlar yapacaklarını ifade eden Erinekçi, "Antalya Limanı her türlü hastalığa karşı hazır. Ekiplerimiz oldukça profesyonel çalışıyor. Amacımız halk sağlığı acil durumlarına hazırlık, paydaşlar arasında iletişim, işbirliği ve koordinasyonu arttırmak ve planın uygulanabilirliğini test ederek güncellemektir" diye konuştu.

Kaynak: AA