Yaşlılıkta kötü uyku kader değil

Prof. Dr. Gülten Kaptan, ileri yaşlarda artan kronik hastalıklarla ortaya çıkan uyku bozukluklarını basit egzersizlerle aşmanın mümkün olduğunu bildirdi.

Yaşlılıkta kötü uyku kader değil
Prof. Dr. Gülten Kaptan, ileri yaşlarda artan kronik hastalıklarla ortaya çıkan uyku bozukluklarını basit egzersizlerle aşmanın mümkün olduğunu bildirdi.

Kaptan, yaptığı yazılı açıklamada, yaşa bağlı artan diyabet, hipertansiyon, depresyon, akciğer hastalığı, kalp yetmezliği, romatoid artrit gibi kronik hastalıkların yaşlılarda uyku bozukluğuna neden olduğunu belirtti.

Çalışmaların, 65 yaşın üzerindekilerin yaklaşık yarısının uyku sorunu yaşadığını ortaya koyduğunu aktaran Kaptan, kötü uykunun yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası olmadığını vurguladı.

Kaptan, yaşlanmayla gece uzun süreli uykunun azalmasına karşın, gündüz kısa süreli uyku sayısının arttığına işaret ederek, uyku sorunlarının dikkatin azalmasına da neden olabileceğini ifade etti.

Uykunun, yeme ve içme kadar önemli bir gereksinim olduğunu belirten Kaptan, yaşlıların yaşam kalitesinin yükseltilmesi doğrultusunda uyku sorunlarının ele alınması gerektiğini kaydetti.

Kaptan, uygun beslenme ve egzersizin uykuya ciddi katkısı olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"İleri yaşlarda artan kronik hastalıklarla ortaya çıkan uyku bozukluklarını, çok basit birkaç egzersizle aşmak mümkün. Bu konuda yaşlıların eğitilmesi şart. Bu eğitim de şunları içermeli; reflüsü olan bir yaşlı, yatmadan 3-4 saat önce yemeğini yemelidir. Yaşlı birey anksiyete hissediyorsa yatmadan önce ılık bir duş almasının önerilmesi doğru bir yaklaşımdır. Yatmadan önce gevşeme egzersizlerinin yapılması da uykuya geçişi kolaylaştırır. Gün ortasından sonra kafeinli içeceklerin alınmaması da önerilebilir. Yaşlılarda gece idrara çıkma ihtiyacını azaltmak için akşam yemeğinden sonra fazla sıvı tüketimi engellenmelidir. Özellikle yaşlılarda alışkanlık haline gelmiş olan'şekerleme'diye adlandırılan gündüz uykuları yarım saati geçmemelidir. Yaşlılar sağlıklı uyuyabilmek için gün içinde ağır egzersizler yapmamalıdır. Uyku öncesi stres yaratan kitaplar okumak ya da televizyon programları seyretmek uykuya geçişi güçleştirebilir, dikkat edilmelidir. Yatağın temiz ve rahat olması da sağlıklı uyku uyuyabilmek için gereklidir."
Kaynak: AA