Urfa Dağlarında Gezen Ceylanların Yavruları Çalınıyor

Şanlıurfa - Şanlıurfa'da doğal ortamda yaşayan ve adına türkülerin yazıldığı ceylanların yavrularının çalındığı bildirildi.

Dünyada ender bölgelerde yaşayan ceylanların, Türkiye'de en çok bulunduğu kentlerin başında Şanlıurfa geliyor. Geçmişte sürüler halinde yaşadığı belirtilen ceylanlar, son yıllarda sayılarının azalması nedeniyle Milli Parklar Genel Müdürlüğünce doğal ortamlarda koruma altında tutuluyor.

Ürkek ve narin özellikleriyle bilinen ceylanlar, bir dönem çokça yaşadığı Şanlıurfa'da türkülere konu olurken, şimdilerde bir türküde geçen "Gezme ceylan bu dağlarda seni avlarlar, anandan, babandan, yardan ayrı koyarlar" sözünün adeta gerçeğini yaşıyor.

Kent merkezine 25 kilometre mesafedeki Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında yaşayan ceylanların yavrularının çalındığı belirtildi. Yavruların, beslemek ya da yüksek fiyata çiftliklere satış için çalındığı öğrenildi.

-"Annesinden ve yaşam alanından uzaklaştırılan yavru ceylanlar pek yaşamıyor"

Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mehmet Emin Okkaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ceylanların Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında 5 yıldır yaşamlarını sürdürdüğünü söyledi.

Ceylanların üreme döneminde olduğunu belirten Okkaş, "Avcı baskısı ve üreme döneminde yapılan yavru toplaması en büyük sıkıntımız. Yavrular, kaçırılarak doğal yaşam alanlarından ve annelerinden uzaklaştırılıyor. Hırsızlık nedeniyle hem ceylanların sayısında azalma oluyor hem de annelerinden ve yaşam alanından uzaklaştırılanlar pek yaşamıyor. Şu anda bu tehlikeyle 150-200 civarında yavru ceylan karşı karşıya kalmış durumda" dedi.

Yavru ceylanların çalınmaması için büyük çaba gösterdiklerini vurgulayan Okkaş, müdürlüğe bağlı av koruma ekipleri ve güvenlik güçlerinin yanı sıra civar köylerden gönüllü vatandaşların desteğiyle ceylanları hırsızlık olaylarına karşı korumaya çalıştıklarını kaydetti.

Okkaş, bölgedeki güvenlik önlemlerinin daha da artırılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA