Nükleer Santralin Japonların Yapacağı Haberi Sinop'ta Gündem Oldu

Akkuyu’da Rusların yaptığı nükleer santralin ardından Türkiye’nin ikinci nükleer santralini Sinop’ta Japonların yapacağı haberleri kentte gündem oldu.

Sinop Nükleer Santrali konusu Türkiye ve Sinop'ta olduğu kadar Japonya'da da ilgiyle takip ediliyor. Sinop'ta nükleer santral konusuna sivil toplum örgütlerinin bir kısmı nükleere 'evet ',bir kısmı da 'hayır' derken, vatandaşların görüşlerini de bu konuda ikiye ayrılıyor. Bazı vatandaşlar ise santralin Fukuşima deneyimi olan Japonya'nın yapmasına sıcak bakıyor.

Sinop Çevre Platformu Başkanı Metin Gürbüz, Sinop'ta nükleer santral yapılmasına karşı gelen isimlerin başında yer alıyor. Nükleer santrali kim yaparsa yapsın, her surette karşı olduklarını dile getiren Gürbüz, "Sinop halkı Çernobil faciasını yaşamış ve ondan etkilenmiş bir halk. 11 Mart 2011 tarihinde de Fukuşima felaketi yaşanmıştı. Japonya böyle bir deneyimi kazanmışken, kendi nükleer santrallerini kapatırken, Türkiye'nin nükleer santraline talip olması son derece üzücü bir durum. Biz, Sinop Çevre Platform olarak dünyada ve Sinop'ta nükleer santral yapılmasına karşıyız" dedi.

Vatandaşlar ise iki farklı görüşü dile getiriliyor. Nükleer santralin yapılması gerekliliğini savunan Sadice Köse adlı vatandaş, "Bence iyi olur. Japonlar teknolojide biraz daha ileri. Dünyada birçok ülkede var. Kullanılmazsa geriye gideriz. Sinop sıkıntılı bir şehir. En azından kentimiz gelişir. Ben kesinlikle karşı değilim" diye konuştu. Bazı vatandaşlarda nükleer santralin son teknolojiyle yapılmasına karşı olmadıklarını, ancak eski teknolojiyle yapılmasına kesinlikle karşı olduklarını dile getirdi. Bu fikri savunan Kemal Özkalaycı da, "21. yüzyılın teknolojisiyle yapılacaksa 'evet' diyorum. Ülke menfaati için 'evet' diyorum. Ancak çevre için 'hayır' diyorum. Son teknoloji ise Japonlar neden terk ediyor? diye bir soru geliyor insanın aklına. Ama dediğim gibi ülke menfaati için ben 'evet' fikrini savunuyorum" şeklinde konuştu.

Bu arada Sinop, Japon medyasının da gündeminden düşmüyor. Son günlerde Japon televizyon ve gazetelerinin ilgi odağı olan Sinop'a, TV Asahi Televizyonu da büyük yer verdi. İki gün boyunca Sinop'ta kalan ekip Belediye Başkanı Baki Ergül başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu ve vatandaşlarla görüştü. TV Asahi muhabiri Motoi Araki, Sinop izlenimlerini günübirlik Japonya'ya aktardı.
Kaynak: İHA