Gaziantep'in Ekonomik Görünümü ve Büyüme Projeksiyonu Projesi

Gaziantep - Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin hazırladığı "Gaziantep'in Ekonomik Görünümü ve Büyüme Projeksiyonu Projesi" çerçevesinde, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve GAİB arasında protokol imzalandı.

GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Marmara bölgesine alternatif olarak Gaziantep ile İçel arasında ekonomik cazibe merkezi oluşturulmasını öngören projenin, Ekonomi Bakanlığı ve İKA işbirliğiyle yürütüleceğini belirtti.

Destek sözleşmesi imzalanan projeyle, İçel-Gaziantep hattının neden ikinci bir üretim ve çekim merkezi olması gerektiğinin iktisadi gerekçelerinin sayısal olarak ortaya konmasının hedeflendiğini ifade eden Çıkmaz, şunları kaydetti:

"Analizlerde kullanılacak matematiksel model sonucunda, Gaziantep ve diğer tüm illerin üretim düzeyini açıklayacak bir denklem sistemi oluşacaktır. Sonuç olarak Türkiye'deki diğer illerin de üretim düzeylerini açıklayıcı bir model geliştirileceğinden, projeden elde edilecek sonuçların Türkiye ekonomisi için çok değerli analizler içereceği düşünülmektedir. Proje sonuçları, Gaziantep ve bölge ekonomisi için sürdürülebilir kalkınma politikası oluşturulmasına katkı sağlayacak ve İKA tarafından hazırlanan bölge planına girdi olacak."

Çıkmaz, Gaziantep ve İçel arasında alternatif bir sanayi bölgesi geliştirilmesinin önemini vurgulayarak, "Bu bölgede ikinci bir alternatif sanayi bölgesi geliştirilmesinin, Marmara bölgesine sıkışmış ülke sanayisi için yeni bir açılım olacağı ve çevre için yaratılan olumsuz etkilerin azaltılabileceği düşünülmektedir" ifadelerini kullandı.

Gaziantep'in büyüme projeksiyonuna ilişkin bugüne kadar böyle bir çalışma gerçekleştirilmediğini aktaran Çıkmaz, Ekonomi Bakanlığının, elindeki bütün verileri söz konu çalışma için proje kapsamında çalışacak akademisyen ve uzmanların kullanımına açacak olmasının, çalışmanın teknik yönünü güçlendireceğini vurguladı.

Proje kapsamında Arizona Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı ve Bilkent Holding'den akademisyen ve uzmanlardan oluşan bir ekiple çalışılacağını ifade eden Çıkmaz, Türkiye ve bölge açısından hayalini kurdukları gelecek adına anahtar olacağına inandıkları projenin hayırlı olmasını temenni etti.

Kaynak: AA