Akil Adamlar Heyeti Ege Grubu Üyesi Fadime Özkan'ın açıklaması

Akil Adamlar Heyeti Ege Grubu Üyesi Gazeteci Fadime Özkan'ın katıldığı 'Silahlar Sustu-Şimdi Barışı Düşünme ve Konuşma Zamanı' başlıklı panelde iki aylık süreçte Ege'de çözüm sürecine desteğin yükseldiği belirtildi.

İzmir Küçük Millet Meclisi'nin (İKMM) düzenlediği ancak protestolar nedeniyle geç başlayan panelde konuşan Gazeteci Fadime Özkan, "İzmir'den başladık. Endişeleri duyarak başladık biz bu toplantılara. Ama iki ayın sonunda bu endişeli sorular buharlaşmaya başlamış, yerine ikinci aşama diyeceğimiz Yeni Anaysa'nın yapımında herkesin özgürlük haklarının genişletilmesne yönelik talepler başlamıştır. Süreç son derece sağlıklı bir şekilde işliyor yani" dedi.

Özkan, Ege'de sürece desteğin yüzde 60'lara ulaştığını savunarak, süreçte 127'inci güne gelindiğini ve şehit verilmediğini söyledi.

EGE'DE ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK YÜKSELDİ
İKMM İzmir Temsilcisi Pervin Mısırlıoğlu'nun yönettiği panelde, "Ege'de yüzde 43.5 evet, 49.5 hayır oranı vardı. Bu hafta sonu Muğla'da son toplantımızı yaptık. Ama bütün toplumun farklı katmanlarıyla yaptığımız görüşmelerde, -şehit aileleri, esnaf, halkla konuşurken- aldığımız oran yüzde 60'ın üzerinde Ege'de bir destek olduğu yönünde" diyen Fadime Özkan, sürecin sonunda hazırlayacakları raporun da sürece katkısının olacağını düşündüklerini belirtti.

SÜREÇ YÜZDE YÜZ YERLİ BİR PROJE
Akil Adamlar Heyeti Ege Grubu Üyesi Fadime Özkan, çözüm sürecinin AK Parti'nin bir projesi olarak sunulmasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, süreci 'Yüzde yüz yerli ','Made in Turkey' şeklinde tanımladı.

HÜKÜMET DEĞİL DEVLET PROJESİ
Özkan, sürecin hükümet değil bir devlet projesi olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Bunun bir AKP projesi olduğu, bizlerin AKP'nin sözcüsü olduğumuz gibi bir itham var. Elbette böyle birşey yok. Türkiye'nin ortak sorunu bu. 30 yıldır kan akıyor. Siyasal iktidarın elbette bir tedbir alması lazım. Başka hükümetlerin de önlem aldığını biliyoruz. Çözüm süreci Made in Turkey'dir. Türk malıdır. Benzer sorunu yaşayan ülkelerin tecrübesinden de yararlanarak ama tamamen kendi sorunlarına kendi çözüm bulmayı isteyen Türk malı bir süreç. Bu bir devlet projesidir. Öcalan'ın Nevruz gibi talimatları okunurken aynı gün, aynı saatte MGK toplantı halindeydi. Bunun siyasi parti projesi olduğunu iddia etmek doğru değil."

EGE'DE HALKIN NABZINI TUTTUK
Özkan, Ege izlenimlerini şöyle aktardı: "Ege'de zannedildiği gibi hiç kimse kan aksın, insanlar ölsün demiyor. Ama öyle cümleler kuruluyor ki, aslında kan akmaya devam etsin demeye gelen cümleler bunlar. Türklerle Kürtlerin kardeş olduğu, Kürt sorununun olmadığı yönünde genel bir kanaatle karşılaştık. Yüzde 40 gibi. Kürtler bu ülkede cumhurbaşkanı, genel kurmay başkanı oldular tepkiselliği içinde kurulan cümlede, Kürtlerin aslında ne yaşadıklarından bihaber olduklarını gösteren birşeydi. Göçle gelen insanların yaşadığı sorunlarla ilgisizliği de gösteren birşey bu. Toplumsal rehabilitasyon aşamasına ilişkin hepimizin çabası gerekli. Bir rapor hazırlayacağız. Hangi konularda endişeleniliyor, soru ve sorunlar ne. Birebir halkın nabzını tutan çalışmalar olduğu için sürecin buna göre şekillenmesi gibi bir umut ve çabamız var."

KOCAOĞLU'NUN GEZİSİ ÇOK DEĞERLİ
Aziz Kocaoğlu'nun Diyarbakır gezisini büyük bir heyecanla takip ettiğini vurgulayan Özkan, sözlerini şöyle tamamladı: "Geniş bir ekiple oraya gitmesi, partisinden baskı görmesine karşı gitmesini takdire şayan buluyorum. Kalbimizin sesini dinlediğim için gitti demişti. Gerçekten kalbimizin sesini dinlemeliyiz. Aziz beyin Diyarbakır temaslarının çok değerli olduğunu ve sürece büyük destek vereceğine inanıyorum"
Kaynak: İHA