Türkiye'ye Sığınan Suriyeli Çerkezlerin Sayısının Bin 600'e Ulaştığı, Çok Sayıda Çerkez'in De Gelmek İçin Beklediği Bildirildi

İrfan Aydoğdu - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Çerkezlerin sayısının bin 600'e ulaştığı, çok sayıda Çerkez'in de gelmek için beklediği bildirildi.

Suriye'deki iç savaştan kaçan Suriyeli Çerkezler, Dünya Çerkezleri Dayanışma Komitesi'nin girişimleriyle Türkiye'ye getiriliyor. Çerkezler, Gaziantep'in Nizip ilçesindeki konteyner kent ile Çerkezlerin çoğunlukla yaşadığı Tokat, Samsun, Kayseri, Adapazarı, Kahramanmaraş, Yalova, Çorum ve Hatay'ın Reyhanlı ilçesine yerleştirildi. Konteyner kente yerleştirilen Çerkezlerin bütün ihtiyaçları karşılanıyor.

Savaştan dolayı ülkelerinde zor durumda olan binlerce Suriyeli Çerkez de Türkiye'ye sığınmak istiyor.

Çerkez Hakları İnisiyatifi yürütme kurulu üyesi ve sözcüsü Kenan Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki Çerkezlerin, Balkan Savaşı'nın kaybedilmesinin ardından Suriye'ye yerleştirildiğini söyledi.

Çerkezlerin, Osmanlı tarafından Hicaz Demir Yolu'nu bedevilerin saldırısından korumak için bir hat boyunca yerleştirildiğini belirten Kaplan, Suriye'de 150-200 bin arasında Çerkez yaşadığını vurguladı.

İç savaş nedeniyle kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Çerkezlerin sayısının bin 600'e ulaştığını ifade eden Kaplan, kalanları ise imkanlar ölçüsünde Türkiye'ye getirmeye çalıştıklarını kaydetti.

-"Zor şartlar altında yaşıyorlar"-

Kaplan, Türkiye'de yaşayan Çerkezlerin Suriye'deki Çerkezlere ellerinden geldiğince sahip çıkmaya çalıştığını söyledi.

Çok sayıda Suriyeli Çerkez'in iç savaş nedeniyle zor şartlar altında hayatta kalmaya çalıştığını belirten Kaplan, şöyle devam etti:

"Bizler imkan buldukça onları Türkiye'ye getirerek yerleştirmeye ve acılarını paylaşmaya çalışıyoruz. Zor şartlar altında yaşamlarını sürdüren 10 bin Suriye Çerkez'i Türkiye'ye gelmeyi bekliyor. Biz de onlara yardım etmeye ve hep yanlarında olmaya çalışıyoruz. Önceliğimiz onları huzurlu bir ortama taşıyarak rahat etmelerini sağlamak. Bu çerçevede gerekli destekleri alarak daha önce yaptığımız gibi deniz yolu veya hava yolu ile organize bir şekilde onları getirebilmek için her türlü gayreti gösteriyoruz."

Kaplan ayrıca Suriye Çerkezlerine desteklerinden dolayı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na teşekkür etti.

Yayıncı: Sevil Çelik
Kaynak: AA