Bm ve Arap Birliği Özel Temsilcisi İbrahimi, Mısır'dan Yardım İstedi

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi, Suriye konulu ikinci Cenevre toplantısının başarılı olması için Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'den destek olmasını ve muhalifleri katılmaya ikna etmesini istedi.

Mısır Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Mursi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda İbrahimi'yi kabul etti. İbrahimi ile Mursi, ABD ve Rusya'nın Cenevre Mutabakatı çerçevesinde anlaşmaya vardığı ve Suriye krizinin ele alınması planlanan uluslararası konferansı görüştü.

İbrahimi, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'den konferansın başarılı olması için destek beklediğini belirterek, muhalifleri konferansa ve müzakerelere ikna etmesini talep etti.

Suriye krizine ilişkin İbrahimi, "Krizin çözümü için tüm kesimlerin siyasi çözümü üstlenmesi gerekiyor. Krizin geldiği nokta her kesimin uluslararası konferansta gerçekleşecek diyalog masasına oturmasını gerektiriyor" dedi.

Mayıs ayı başlarında Rusya'yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmelerden sonra, iki ülkenin, Cenevre Mutabakatı çerçevesinde Suriye krizinin ele alınacağı bir uluslararası konferans düzenlenmesi için anlaşmaya vardığı açıklanmıştı.

Geçen yıl 30 Haziran'da Cenevre'de Suriye krizinin görüşüldüğü uluslararası toplantıda sağlanan mutabakat, Suriye'de rejimin ve muhalefetin karşılıklı rızasına dayanarak bir geçiş hükümeti kurulmasını öngörüyor.

Muhabir: Hacer ed-Desugi-Zeynep Hilal Karyağdı

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA