Antalya'da Jet Festivali Rüzgarı

Türk Hava Kurumu (THK) organizasyonu ve Corendon Hava Yolları'nın katkılarıyla Antalya'da bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Jet Festivali'nde, jet motorlu model uçaklar gökyüzüyle buluştu.

Antalya'da Jet Festivali Rüzgarı
Karain Havacılık Eğitim Merkezi'nde İsviçreli, Alman ve Türk pilotlar jet motorlu model uçaklarıyla hünerlerini sergiledi. Adana'daki festivalde yaşanan ve Murat Öztürk'ün ölümüyle sonuçlanan kaza Antalya'daki festivali etkiledi. Akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk, arkadaşının ölüm haberini alınca uçuşunu saygı uçuşuyla sınırladı ve gökyüzüne dumanla kalp çizip yere indi.

Bine yakın adrenalin ve hava sporları meraklısının takip ettiği etkinliklere THK Genel Başkanı Osman Yıldırım, THK İl Başkanı Vasıf Yüceliş de destek verdi. Festivalin özellikle 19 Mayıs tarihine denk getirildiğini ve amaçlarının gençlere havacılığı sevdirmek olduğunu söyleyen Yıldırım, şöyle konuştu: "Atatürk, 'İstikbal göklerdedir' demiştir. İstikbali yakalayabilmek için göklere hakim olmak gerekir, bunun yolu gençlerden geçiyor. Biz hem kurum olarak hem THK Üniversitesi olarak gençlerimizi bu sektöre çekmeye gayret ediyoruz. Bu yıl 3. yılını dolduran THK Üniversitesi, geleceğin havacılarını, uçuş ekiplerini ve kabin memurlarını yetiştiriyor. 2 yıl sonra pilotaj eğitimi vermeye başlayacağız. Üniversitenin en büyük özelliği ise mezun olan herkesin iş imkanının hazır olması. Okulu bitiren hemen işe başlayacak. Sektördeki eleman ihtiyacını üniversitemiz karşılayacak"

Antalya'nın bir turizm kenti olduğunu ve dünyanın farklı noktalarından insanların tatillerini Antalya'da gerçekleştirdiklerini hatırlatan Osman Yıldırım, "Havacılığı turizmin hizmetine sunmak istiyoruz. Turistler uçakları sadece yolculukta kullanmasın, burası onlara da açık. Lisansı olanlar burada paraşütle atlayabilir, model uçak uçurabilir, adrenalin ihtiyaçlarını burada giderebilirler" diye konuştu.

Küçük aksiliklerin yaşandığı festivalde Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait özel yapım F-16 'Solo Türk' uçağının kopyası olan model uçak, iniş sırasındaki inişi sırasında yaşanan arıza sebebiyle hasar gördü. Piste çok sert iniş yapan model uçağın dağılan bazı parçaları toplanarak uçakla birlikte pistten kaldırıldı. Festivalde ayrıca paraşüt ve Snow Wings gösterileri de izleyenleri büyüledi. Yarasa elbiseleriyle uçaktan atlayan ve paraşüt mesafesine kadar gökyüzünde süzülen paraşütçüler alkış aldı.

Festivalin en önemli gösterilerinden biri olması beklenen ve mor menekşe isimli uçağıyla akrobasi gösterisi yapması beklenen Ali İsmet Öztürk, bugün Adana'da hocası ve arkadaşı Murat Öztürk'ün yaşadığı kazada hayatını kaybetmesi üzerine gösteriyi saygı uçuşuyla sınırlı tuttu. Ölüm haberini uçuşu öncesinde alan Ali İsmet Öztürk havalanarak gökyüzünde dumanla bir kalp işareti çizdi ve telsizden kendisini seyredenlere havadan bağlandı. Ali İsmet Öztürk, "Görevim gereği uçuyorum, konuşacak fazla bir şey yok, üzgünüm" diyerek yaklaşık 1 dakika kaldığı gökyüzünden indi.
Kaynak: İHA