Mahkeme, Kararını 10 Aralık'ta Açıklayacak

Fransa'da meme protezlerinde onaylı olmayan silikon kullanan Fransız şirketi Poly Implant Prothese hakkında "ağır dolandırıcılık" yaptığı gerekçesiyle açılan ve bir aydır Marsilya'da süren dava bugün sona erdi.

Mahkeme başkanı, dava ile ilgili kararın 10 Aralık'ta açıklanacağını bildirdi.

Savcılık, önceki günkü duruşmada, baş sanık konumunda gösterilen PIP'nin kurucusu Jean-Claude Mas için 4 yıl hapis cezası istemişti. Savcı, 100 bin avro para cezasıyla birlikte Mas'ın bir daha bu mesleği yapmaması için yasak getirilmesi talebinde bulunmuştu.

Savcı yine aynı davada yargılanan şirketin yöneticisi ve çalışanı 4 kişi için altı ay ile 2 yıl arasında değişen hapis cezaları talep etmişti.

Mas, duruşmalarda, sattığı protezlerle "kadınlar için risk almadığını" iddia etmiş ve suçlamalarla mağdur edildiğini ileri sürmüştü.

Söz konusu skandalla ilgili olarak 5 bini aşkın kadın mağdur oldukları gerekçesiyle mahkemeye şikayette bulunmuştu.

-65 ülkede 300 bini aşkın kadın kullanmış-

Fransa'da skandalın ortaya çıkmasının ardından yaklaşık 11 bin kadın meme protezini çıkartmak zorunda kalmıştı. Söz konusu silikonların aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 65 ülkede, 300 bini aşkın kadının kullandığı tahmin ediliyor.

Meme kanseri hastaları ve kazalar nedeniyle meme protezi takılan hastalardaki sakıncalı silikonları çıkarmanın 60 milyon avroya mal olacağı hesaplanıyor.

Bu arada Mas'ın, iki çocuğu üzerine, geçen yıl Haziran ayında France Implant Technologie adı altında yeni bir silikon protez şirketi kurduğu ortaya çıkmıştı.

FIT'in, özellikle Avrupa, Güney Amerika ve Çin pazarına ihracat yapmak üzere kurulduğu tahmin ediliyor.

Muhabir: Paris

Yayıncı: Hüseyin Köşger
Kaynak: AA