Santa Gümüşhane İçin Önemli Bir Turizm Merkezi

Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, Dumanlı köyü sınırları içerisinde bulunan Santa Harabelerinin Gümüşhane’nin önemli bir turizm merkezi olduğunu belirterek, buraya ulaşımın daha rahat olması için 4 yılda 1,5 milyon liralık çalışma yaptıklarını söyledi.

Santa Gümüşhane İçin Önemli Bir Turizm Merkezi
Vali Mayda, yaptığı açıklamada, Taşköprü yaylası ile Dumanlı köyünün arasındaki bağlantıyı sağlayan eski yolun 18 kilometre uzunluğunda ve 2 bin 290 metre rakımdan geçmesi nedeniyle problemli bir yol olduğunu, yaşanan ulaşım sıkıntılarının ortadan kaldırılması ve önemli bir turizm merkezi olan Dumanlı-Santa köyü ile Taşköprü yaylası arasında daha uygun bir ulaşım için başlatılan çalışmalarla, bin 578 metre rakımdan 9 kilometre uzunluğunda yeni bir yol güzergahı açılarak bağlantı sağlandığını ve sanat yapılarının büyük bir bölümünün tamamlandığını belirtti.

Üçüncü derece arkeolojik sit alanı olan Santa’nın, Çakırgöl, Cami Boğazı,Krom harabeleri ile İmera Manastırı ve Karaca Mağarası gibi ilin diğer turizm merkezleri ile bağlantısı için bu güne kadar İl Özel idaresi ve Merkez ilçe köylere Hizmet götürme birliğince Olucak köyündeki İmera Manastırından Cami Boğazı yaylasına kadar 14 kilometrelik karayolları standartlarında yeni bir güzergah açıldığını, Cami boğazı ile Taşköprü arasındaki 5 kilometrelik bölümün de 2013 yılında bağlanacağını kaydeden Vali Mayda, “Santa’yı Gümüşhane’de ki diğer turizm merkezleriyle entegre edebilmek ve için Doğu Karadeniz Turizm Master planı kapsamında Gümüşhane-Trabzon karayolunun İkisu yol ayrımından başlayan ve Olucak köyüne kadar olan 30 kilometrelik kısım asfalt yapılmıştır. Köyden sonraki bölümde DOKAP kapsamında yürütülen Yeşil Yol projesi içerisinde değerlendirilecek. Bu çalışmaların hepsindeki ana amacımız ilimizin turizm merkezlerini birbirine bağlamak, çevre illerdeki turizm merkezlerine ulaşımı sağlamaktır.” dedi.

Yeşil Yol projesi için bu yıl 5 milyon liralık bir ödenek talebinde bulunduklarını ve bu ödenekle gerek Giresun tarafındaki giriş noktasında gerekse Trabzon tarafından çıkış noktasında yer alan turizm merkezlerinin birbiriyle olan bağlantılarının sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılacağını dile getiren Vali Mayda, bu ödeneğin yaklaşık 1,5 milyon lirasını Olucak, Taşköprü, Santa arasındaki yolun eksiklerinde kullanmayı planladıklarını, geri kalanı ile de Giresun tarafından bağlantıları sağlayacak bölümlerde kullanmayı planladıklarını söyledi.

Yeşil Yol projesinin sadece Gümüşhane ayağının 35 milyon liralık dev bir proje olduğunu ve ilerki yıllara sarkacak bir proje olduğunu vurgulayan Vali Mayda, “Çakırgöl, Zigana ve Santa’yı birbirine bağlamak önemli. Bu sadece bizim ilimizle de ilgili değil. Samsun’dan başlayıp Artvin’e çıkan tüm turizm merkezlerinin entegrasyonu amacıyla yapılıyor bu proje. Burada amacımız bizim ilimizdeki çalışmalar ama komşu illerin turizm merkezleri ve yaptıkları yollarla da entegre olacak birbirine. Merkez ilçeye bağlı Dumanlı köyü sınırları içinde yere alan Santa Antik kenti önemli bir turizm merkezimizdir.” dedi.

Kaynak: İHA