Akdeniz Üniversitesi’nde 72 Saatte 11 Nakil Yapıldı

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi doktorları, 72 saatte 11 organ nakli ameliyatı yaptı.

Akdeniz Üniversitesi’nde 72 Saatte 11 Nakil Yapıldı
Geçen Çarşamba sabahı ameliyathaneye girip Cuma akşamı çıktıklarını belirten AÜ Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç.Dr. Ayhan Dinçkan, 72 saat hiç uyumadan nakil yaptıklarını, nakil yapılan iki kişinin çocuk olduğunu belirtti.

Dinçkan, üçü kadavradan olmak üzere 8 böbrek ve 1’i kadavradan olmak üzere 3 karaciğer nakli yaptıklarını kaydetti.

Hastanede ayrıca başka bir ekip tarafından bir kalp nakli gerçekleştirildiği belirten Dinçkan, nakillerin başarılı geçtiğini ve hastaların durumunun iyi olduğunu kaydetti.

Merkezin organ naklinin yanı sıra eğitim çalışmalarına da ağırlık verdiğini ifade eden Dinçkan, Türkiye’den çeşitli illeri ve bazı ülkelerden gelen doktorların burada eğitim aldıklarını belirtti.

Azerbaycan’dan bir ekibin burada eğitim alıp ülkelerine döndüğünü anlatan Dinçkan, “Şimdi orada organ nakline hazırlanıyorlar. Hasta hazırlandığı zaman biz de gideceğiz ve birlikte böbrek naklini gerçekleştireceğiz” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde 72 saat içerisinde gerçekleştirilen diğer nakiller şöyle açıklandı:Adana’da yaşayan iki yaşında Efe Yalçın da üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle kullandığı ilaçlara bağlı olarak akut fulmine karaciğer yetmezliği gelişti. Karaciğer nakli olması gereken çocuk, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Burada baba Ramazan Yalçın’ın (42) karaciğerinin Efe’ye uyumlu olduğu belirlendi. Acil nakil olması gereken çocuk ameliyata alınıp sağlığına kavuştu.

Antalya’da hidrosefali hastalığı nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen 11 aylık Demir Özdemir’in böbrekleri, iki yaşındaki Neslihan Bozdoğan ve 3 yaşındaki İlker Tekdemir’e nakledildi.

38 yaşındaki karaciğer hastası Gökhan Acıcan'a 32 yaşındaki kardeşi Fatih Acıcan’dan karaciğer nakli gerçekleştirildi.

Karaciğer hastası Namık Yıldız’a kadavradan karaciğer nakli yapıldı.
Böbrek hastası İbrahim Köknar’a kardeşi Murat Köknar'dan, Mehmet Oyman'dan annesi Azize Oyman'a, Dilek Gürsoy'dan babası Şeyho Çelik'e böbrek nakledildi. Fatma Bal’a ise kadavradan böbrek nakli gerçekleştirildi.

Hastanede ayrıca, Prof. Dr. Ömer Bayazıd başkanlığında gerçekleştirilen ameliyatla 29 yaşındaki Mehmet Bülte'ye kalp nakledildi.

İzmir’de yaşayan 23 yaşındaki Oğuz Hündür’e 7 ay önce askerdeyken böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Diyalize girmeye başlayan genç, böbrek nakli için hastaneye başvurdu ancak yapılan kontrollerde aileden kimsenin böbreği Hündür’e uymadı. Oğlunun diyalize girmesine gönlü elvermeyen annesi Bahide Hündür (45), Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne giderek çapraz nakil için başvurdu

Yapılan kontrollerin ardından Antalya’nın Kumluca ilçesinde yaşayan 56 yaşındaki Turgut Sarıkayalı ve eşi Hatice Sarıkayalı (50) ile çapraz nakil yapılabileceği belirlendi. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından 4 kişi ameliyata alındı. Bahide Hündür’ün böbreği 15 yıllık diyaliz hastası Turgut Sarıkayalı’ya nakledildi. Hatice Sarıkayalı’nın böbreği de Oğuz Hündür’e takıldı.
Kaynak: İHA