Aydeniz: Evlilik Öncesi Eğitici Eğitimler Artacak

Aile Danışma Merkezi Müdürü Ayla Aydeniz, Evlilik Öncesi Eğitici Eğitimlerinin artırılacağını söyledi.

15 Mayıs’ın Uluslararası Aile Günü ilan edilmesinin temelinde; toplumun tüm kesimlerinin aile konusundaki farkındalığının arttırılması, aileleri destekleyici faaliyetlerinin teşvik edilmesi, ailelerin toplumsal sorumluluklarını yerine getirebilmesine yardım edilmesi ile ailelere yönelik mümkün olan tüm korumaların ve yardımların sağlanmasının yattığını anlatan Aydeniz, “15 Mayıs Uluslararası Aile Gününü içine alan hafta Aile Haftası olarak kutlanmaktadır. Sosyal bir varlık olan insan için toplumsal hayat ne kadar önemli ve gerekli ise toplumun çekirdeğini oluşturan aile kurumu da o kadar hayati bir öneme sahiptir. Bu anlamda; aileyi güçlendirme konusunda atılacak her adım oldukça önemlidir. Çünkü, güçlü aile yapısı ile güçlü toplum ilişkisi birbiriyle doğru orantılıdır. Bu nedenle ailenin sosyal açıdan desteklenmesi ve güçlendirilmesi, esasında toplumun desteklenmesi, toplumsal dokunun güçlendirilmesidir” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Aile Danışma Merkezi olarak ailelerin korunmasında, desteklenmesi ve sorunlarının çözümüne yönelik koruyucu-önleyici, eğitici-geliştirici hizmetler sunulduğunu dile getiren Aydeniz, “Aile Danışma Merkezi olarak, toplumda sağlıklı evliliklerin oluşmasına katkıda bulunmak, evlenecek bireyleri evlilik hayatına hazırlamak ve evli olan çiftlerin evliliklerini sağlıklı bir şekilde sürdürmelerini sağlamak amacıyla ilk olarak Evlilik Öncesi Eğitim, aile bütünlüklerini korumaları için Aile Eğitim Programı ve evlilikleri içerisinde ailenin varlığına ve bütünlüğüne zarar verecek her türlü etkenden korumak için Aile Danışmanlığı hizmetleri sunulmaktadır. Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün “ Ailenin üstlendiği rol ve fonksiyonları büyük ölçüde bilgi ve eğitime dayalı olarak yerine getirebileceği eğitim ailede başlar.” ilkesi doğrultusunda Aile Eğitim Programı hazırlanmıştır. Bu program; ailelerin, aile eğitimiyle ilgili temel ihtiyaçlarını (eğitim, hukuk, iktisat, medya ve sağlık) dikkate alarak geliştirilmiş 5 alanda toplam 23 modül ve 170 üniteden oluşmaktadır. Bilgi çağının gereklerine uygun olarak ailelerin yaşam kalitesini arttırmaya dönük oldukça önemli bir adımdır. Aile Eğitim Programı’nın ünitelerinden oluşturulan Evlilik Öncesi Eğitim Programı ile evlilik çağına gelmiş ve aile kurmak amacıyla bir araya gelen çiftlerin, evlilik hayatına hazırlanmaları amaçlanmaktadır. 29 Nisan 2013 Pazartesi günü saat: 09.00’da Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi Salonunda çok sayıda davetli katılımıyla Evlilik Öncesi Eğitici Eğitimi Programı düzenlenmiştir. Düzenlenen eğitime Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve bağlı kuruluşlardan, Atatürk Üniversitesi’nden, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden, İl ve İlçe Müftülüklerinden, İŞKUR’dan, TSK’dan, İl ve İlçe Belediyelerinden, Toplum Sağlığı Merkezlerinden toplam 200 kişi katılmıştır. Yapılan bu Evlilik Öncesi Eğitici Eğitimi sonrasında Erzurum merkez ve ilçelerinde Evlilik Öncesi Eğitim çalışmalarının arttırılacaktır. Özellikle Mayıs ayı içinde Evlilik Öncesi Eğitim Programı merkez ve tüm ilçelerde yapılacaktır.” diye konuştu.

Aile Danışma Merkezinde psikolojik destek, mesleki bireysel grup çalışmaları, koruyucu aile ve evlat edindirme işlemleri alan taraması işlemleri, belirli gün ve hafta kutlamaları, aile eğitim programları, evlilik öncesi eğitim programları, kadının insan hakları eğitimi programı, sosyal ekonomik destek, kadın konuk evi gibi çeşitli hizmetler verildiğini dile getiren Aydeniz daha sonra şunları kaydetti; “Bu verilen hizmetlerden yararlanmak için 2012 yılında 324, 2013 yılında 526 ve 2009 yılından bu yana ise toplamda 1159 kişi çeşitli nedenlerle başvuruda bulunmuştur. Buna ek olarak ekonomik sorunlarla başvuran birey sayısı 2012 yılında 787, 2013 yılının Nisan ayı itibariyle 163 toplamda ise 950’dir. Aile Eğitim Programı ve Evlilik Öncesi Eğitim Programı’na katılan birey sayısı 2012 yılında 321, 2013 yılı Nisan ayı itibariyle 800 toplamda ise 1237 kişiye ulaşmıştır. 2012 yılında 395 bireye, 2013 yılı Nisan ayı itibariyle de 57 bireye ve 2009’dan beri toplam 592 bireye psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunulmuştur. Ayrıca İlimizde Sosyal Ekonomik Destek verilen çocuk sayısı 2012 yılında 979, 2013 yılı Mayıs ayı itibariyle de 1053’tür. 2009 yılından beri 3 olan Koruyucu Aile sayısı 2012 yılında 6’ya,2013 yılının Nisan ayı itibariyle 10’a çıkmıştır. Koruyucu Aile sayısının artmasında Gönül Elçileri Projesi’nin önemi büyüktür. Evlat Edindirme işlemlerinde ise 2012 yılında 13 çocuk, 2013 yılında 2 çocuk toplamda 34 çocuk aile yanına yerleştirilmiştir. Aile Danışma Merkezi olarak hizmetlerimiz devam etmektedir.

14 -20 Mayıs Aile Haftasının ailenin ve aile değerlerinin güçlendirilmesi ve korunması konusunda yapılacaklara vesile olması temennisiyle herkesi işbirliği ve dayanışmaya davet ediyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Aile Danışma Merkezi olarak ailelerimizin yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. Tüm ailelerimize mutlu ve sağlıklı yarınlar diliyoruz.”
Kaynak: İHA