13-19 Mayıs Sosyal Güvenlik Haftası

Sosyal Güvenlik Burdur İl Müdürü Selim Yurtseven, 13-19 Mayıs’ta kutlanacak olan Sosyal Güvenlik Haftası sebebiyle gazetecilerle bir araya geldi.

13-19 Mayıs Sosyal Güvenlik Haftası
Burdur’da toplam 240 bin 342 kişinin sosyal güvenlikten yararlandığını dile getiren SGK İl Müdürü Selim Yurtseven, "İlimizdeki Sosyal Güvenlik kapsamını incelediğimizde 01.05.2013 tarihi itibariyle, 4-a kapsamında çalışan işçi 31 bin 964, 4-b kapsamında serbest çalışanlar 19 bin 519, 4-c kapsamında memur 11 bin 454 kişi olmak üzere toplam 62 bin 937 sigortalı, 49 bin 035 emekli, 106 bin 683 bakmakla yükümlü tutulanlar, gelir testi yaptırarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına giren kişi sayısı 21 bin 687 olmak üzere toplam 240 bin 342 kişi Sosyal Güvenlik Kapsamındaki kişi sayısıdır. limiz de Sosyal Güvenlik kapsamının nüfusa oranı yüzde 95‘tir.

Vatandaş odaklı hizmet anlayışı içerisinde ilimiz Gölhisar Sosyal Güvenlik Merkezi 03.01.2012 tarihinde hizmete açılarak bu ilçeye yakın Altınyayla, Çavdır ve Tefenni ilçelerimiz ve köyleri ikamet eden vatandaşlarımız sigorta işlemleri için kilometrelerce yol kat ederek il merkezimize gelmek için zaman ve para harcamadan işlemlerini kolayca yaptırabilecektir. Yakında da Hizmet Binası yapım işleri devam eden Bucak Sosyal Güvenlik Merkezi faaliyete geçirilecektir. Son otuz yılın en büyük reformunu gerçekleştirdiğimiz bu 5 yıl içinde, etkin, süratli ve kaliteli Sosyal Güvenlik Hizmeti sunan, toplumun güvenine sahip, saygın bir kurum olma gayreti içerisindeyiz. Bu geçiş döneminde işverenlerimiz ve sigortalılarımız, kurum çalışanlarımız hep birlikte bazı sıkıntılar yaşasak da, bu sürecin sonunda tam otomasyona geçtiğimizde, uzun süre beklemek zorunda olduğumuz işlemlerin hepsi ortadan kalkacak ve aynı gün maaş bağlanabilir duruma gelinecektir" dedi.

Burdur’da gerçekleşecek Sosyal Güvenlik Haftası etkinlik programını açıklayan Yurtseven, şunları söyledi:
"Ülkemizde yeni kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu'nu, kurumdan hizmet alanlara tanıtmak, sosyal güvenlik reformunu anlatmak, sosyal güvenlik kavramının toplumumuzun tüm bireyleri tarafından bilinmesini sağlamak, vatandaşlarımızı yeni yasa ile ilgili ortaya çıkan hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmek, toplumsal sosyal güvenlik bilincini oluşturmak amacıyla kuruluş kanunumuzun yürürlüğe girdiği 16 Mayıs 2006 tarihini kapsayan hafta, 13-19 Mayıs arasındaki günleri Sosyal Güvenlik Haftası olarak bu yıl 6’ncısını kutlayacağız. İstihdama katkıda bulunan 250 iş adamımıza teşekkür mektubu gönderilmiştir. Bunların içerisinde en fazla işçi çalıştıran ve primlerini düzenli ödeyen ve Kuruma borcu bulunmayan işverenlerimizden 10 iş adamımıza, iş yerlerinde bil fiil ziyaret edilerek çalıştırdığı işçilerinin huzurunda plaket takdim edilecektir. Hafta kapsamında, ilimiz üst bürokratları ile oda ve birlik başkanlıkları, Baro, Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği, Engelliler Derneği ve bunlar gibi sivil toplum kuruluşları ziyaret edilecektir. 2012 yılında kurumumuzdan emekli olan memurlarımıza plaket takdim edilecektir."
Kutlamalar kapsamında pazar yerinde stant açılarak bilgilendirme yapılacağı, broşür dağıtılacağını kaydeden Yurtseven, ilkokul çağındaki çocuklarda Sosyal Güvenlik bilinci oluşturmak, anne ve babalarının sigortalılık durumlarını sorgulatmak için hazırlanan Kahraman Kit, Güven ve Yarışçı Çocuklar isimli hikaye kitapları ve çizgi film CD’si hazırlanarak il ve ilçelerdeki okullara dağıtıldığını bildirdi. Sosyal Güvenlik Burdur İl Müdürü Selim Yurtseven, Güven ile Sağlıklı Emeklilik adlı hikaye kitabından ve çizgi film CD’den 5 bin adet bastırılarak ilkokullarda dağıtımının sağlanacağını da sözlerine ekledi. Amaçyarının çocuklarda sigorta bilinci oluşturmak ve büyüdüklerinde sigortasız çalışmamayı özendirmek ve uzun vadede de kangren haline gelen kayıt dışılığı en alt seviyelere çekmek olduğunu belirten Yurtseven, "2008 yılında yüzde 52 olan kayıt dışılık yapmış olduğumuz mücadeleler sayesinde yüzde 37’lere çekilmiştir. Temel hedef yüzde 10-15’lere çekebilmektir. Her bir puan düşüş kurum bütçesine 650 Milyon TL kazanç sağlamaktadır. Sağlık sigortasında bilinmesi gereken temel kavramlar, akılcı ilaç kullanımı ve kurumumuz tarafından karşılanan sağlık hizmetleri konusunda bilgilendirilmek amacıyla hastanelere en sık başvuran 9 bin 685 kişiye sağlıklı yaşam bilgileri kitabı bastırılarak adreslerine gönderilmiştir. Bir taraftan kayıt dışının kayıt altına alınarak gelirlerin artırılması diğer taraftan bilinçli sağlık harcamaları yapılması için vatandaşlarımızın tasarrufa yöneltilmesi amaçlanmaktadır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA