Sempozyum Gebze Kent Meydanı Kültür Merkezi'ndeki Açılış Töreniyle Başladı

Gebze Belediyesince, bu yıl ilki düzenlenen "Uluslararası Hünkara Vefa Sempozyumu", gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

Gebze Kent Meydanı Kültür Merkezi'ndeki açılış töreninde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, tarihteki büyük şahsiyetlerin kendilerine önderlik ettiğini belirterek, Fatih Sultan Mehmet'in de büyük bir "şehir plancısı" olduğunu söyledi.

Kenti imar etmek için planlama yapmanın önemli bir durum olduğunu ifade eden Karaosmanoğlu, "Bir de halkın kalbini doyurmak, onlara güven vermek adaletinizle yönetiminizle huzur vermek var. Fatih, kendini ve çağını aşan bir liderlik vasfıyla bunu sağladı. Bizlere düşen görev, onları izlemek, örnek almak, hayatımızda onlar gibi yaşamaktır" diye konuştu.

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker de Fatih'in torunları olarak, Gebze'nin Fatih Sultan Mehmet ile anılan bir şehir olması gerektiğini anlatarak, bu kapsamda Fatih'in adına yakışır büyüklükte bir etkinlik düzenlediklerini belirtti.

Fatih'i anmanın, tarihin merkezinde yeniden yer almak anlamına geldiğini vurgulayan Köşker, "Tarihin akışını değiştiren, yeniden dizayn eden bir şahsiyet olan Fatih Sultan Mehmet, statükoya meydan okuyarak yeni bir tarih inşa etti. Tarihsel hafızamızı kaybettiğimizde, kültürel bilincimizi de kaybetmiş oluruz. Hünkara Vefa Tarih Sempozyumu ile gençlerimize tarih bilinci kazandırmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Köşker, Fatih döneminin birçok açıdan incelenmeye değer olduğuna dikkati çekerek, düzenledikleri organizasyonun, uluslararası literatüre geçecek tezlerin ortaya atılacağı bir sempozyum olmasını temenni ettiğini belirtti.

Fatih'in fermanlarının titiz bir çalışma sonucu kitaplaştırıldığına vurgu yapan Köşker, 150 belgenin yer aldığı bu kitabın, geleceğe bir kültür mirası olarak aktarılacağını dile getirdi.

-Fatih'in fermanlarından oluşan sergi açıldı-

Köşker, konuşmasının ardından açılış törenine katılan Sultan II. Abdülhamid'in dördüncü nesil torunlarından Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu'na, plaket verdi.

Sempozyuma katılan tarihçi ve akademisyenler, Fatih Sultan Mehmet'in hayatıyla ilgili sunum gerçekleştirdi.

Gebze'de 3 Mayıs Cuma gününe kadar sürecek sempozyum kapsamında hazırlanacak sonuç bildirgesi, daha sonra kitap haline getirilecek.

Sempozyum kapsamında, kültür salonunda Fatih Sultan Mehmet'in fermanlarından oluşan sergi açıldı
Kaynak: AA