Bülent Arınç: İsrail Heyetiyle Görüşme 21 Ya Da 22 Nisan'da Olacak

Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

İsraille tazminat görüşmesi ile ilgili Arınç, 9-12 Nisan tarihleri arasındaki yurt dışı gezisinde Başbakan'a eşlik edeceğinden dolayı heyetle görüşmelerin 21 ya da 22 Nisan'a ertelendiğini söyledi.

Kendisine BDP heyetinin İmralı ziyaretinin ardından terörist başı Abdullah Öcalan'ın PKK'lılara 'çekilin' dediği yönünde haberler olduğu hatırlatarak "Böyle bir takvim var mı?" şeklindeki soru yöneltilen Arınç, "Mektupta ne yazıldığını bilmiyorum. Mektuba gelen cevap da henüz bilgimiz dahilinde değil. Silah bırakarak çekilme konusunda elbette bir çalışma yapılıyor; ancak bunun takvimini ve ne şekilde cereyan edeceğini şu anda ifade etmem mümkün değil." cevabını verdi. Arınç, korucuların çekilme sonrasında ne olacağı ve can güvenliğinin sağlanması yönündeki endişelere ilişkin bir soru üzerine de "Köy korucuları ve geçici köy korucuları sistemin içerisinde. Terörle mücadele kapsamında kendilerinden yararlanılan pek çok sayıda bu statüde insan var. Bunların statüsü, imkanları ve hakları da bellidir. Çözüm süreci başarıyla sonuçlanırsa 'bizim halimiz ne olacak?' diye düşünmemelerini tavsiye ederim. Ben de o gazete haberini okudum, doğrusu yadırgadım. Çünkü devletin görevli kıldığı insanların 'bizim halimiz ne olacak?' demeye hakkı yok. İnşallah çözüm süreci başarıya ulaşırsa kendileri gibi bütün Türkiye de huzur ve sükunet avdet edecek, insanlar güvenlik içerisinde yaşayacaklar, koruyucuların ne olacağı da söz konusu olmayacak." dedi.

Arınç, bu konuda TBMM'de kurulan komisyonun, çekilmeyle ilgili olup olmayacağı ve BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın çekilme için yasal düzenleme talep etmesi konusunda bir soru üzerine de "Parlamentonun bu işin içinde olmayacağı, herhangi bir yasaya ihtiyaç olmayacağını birçok defalarca söyledik." dedi.

Bu konuyu hükümetin yürüttüğünü belirten Arınç, "Önemli olan bizim söylediğimiz, bizim yaptığımızdır. Herhangi bir yasa çalışmasına ihtiyaç duymadığımıza göre araştırma komisyonu kurulması bir imkandır." dedi.

Arınç, daha önce kurulan bazı araştırma komisyonları ve çalışmalarından da örnekler verdi. Arınç, bir başka soru üzerine de İsrail'den bir heyetin Mavi Marmara mağdurlarına verilecek tazminatı görüşmek üzere 11 Nisan'da Türkiye'ye gelmesinin planlandığını; ancak kendisinin de 9-12 Nisan tarihleri arasındaki yurt dışı gezisinde Başbakan'a eşlik edeceğinden dolayı heyetle görüşmelerin 21 ya da 22 Nisan'a ertelendiğini söyledi.

Arınç, 23 Nisan'da çocukların devlet büyüklerinin koltuklarına oturmaları uygulamasından vazgeçilip geçilmediği yönündeki bir soru üzerine de bu uygulamanın devam edeceği bilgisini verdi. Başbakan Erdoğan'ın Gaze ziyareti tarihinde bir netleşme olmadığını belirten Arınç, ancak eninde sonunda Erdoğan'ın Gazze'ye gideceğini vurguladı.Erdoğan'ın sağlığına ilişkin bir soru üzerine de Arınç, Başbakan'ın soğuk algınlığı ve yorgunluğu olduğunu aktardı .