Muhalifler, Talepleri Yerine Getirilene Kadar Diyalog Çağrısına Cevap Vermeyecek

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in talimatıyla serbest bırakılan siyasi tutuklular, isteklerinin tamamı yerine getirilmeden diyalog çağrısına olumlu cevap vermeyeceklerini açıkladı.

Sudan İttifak Partisi'nin düzenlediği toplantıda muhalif liderler, serbest bırakılmalarının önemli bir gelişme olduğunu ancak Beşir'in diyalog davetini samimi bulmadıklarını ve talepleri yerine getirilene kadar da diyalog çağrısına olumlu karşılık vermeyeceklerini belirtti.

Parti başkanı Abdülaziz Halid, diyaloğun sağlanması için Beşir yönetiminin silahlı grupları hedef alan operasyonlarının durdurulması, ulusal geçiş hükümetinin kurulması ve hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Halid, ileri sürdükleri şartların diyaloğu engellemek veya ertelemek anlamına gelmediğini vurgulayarak, diyaloğa inandıklarını ancak sağlıklı temellere oturtmak ve aynı hatalara düşmeden yeniden diyalog çalışmalarına başlamak istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Beşir, pazartesi günü mecliste yaptığı konuşmada, Sudan'daki siyasi tutukluların serbest bırakılacağını açıklamış, ardından biri kadın 7 siyasi tutuklu serbest kalmıştı. Beşir, ülkede uzlaşma sağlanması için muhalif liderlere de diyalog çağrısında bulunmuştu.

Sudan'da muhalif partilerle silahlı gruplar 6 Ocak'ta Uganda'nın başkenti Kampala'da Ömer el-Beşir hükümetinin düşürülmesi, 4 yıl boyunca iş başında olacak ve devlet kurumlarını yeniden inşa edecek geçiş hükümetinin kurulmasını öngören bir bildiri imzalamıştı.
Kaynak: AA