Coğraf İşaretler Aydın Ticaret Borsası’nda Masaya Yatırıldı

3.Uluslararası Coğrafi İşaretler Antalya Semineri ile 15 Ekim 2012 tarihinde kurulan Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) ilk toplantısı Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Coğraf İşaretler Aydın Ticaret Borsası’nda Masaya Yatırıldı
Coğrafi işaretlerler konusunda farkındalığın artması, yöresel ürünlerin coğrafi işaret ile taçlanarak değer kazanması amacıyla Adnan Menderes Üniversitesi Sınai Haklar Birimi tarafından başlatılan Yerel Ürün Koruma Kampanyası 2013 yılı etkinliklerine YÜCİTA üyelerinin katılımı sağlanarak, etkinliğin Türkiye’ye duyurulması amaçlanıyor.

Türkiye’nin coğrafi işaret alanında çalışmaları olan kurum ve özel sektör temsilcilerinden oluşan YÜCİTA ağı üyeleri, Aydın Ticaret Borsası Başkanını makamında ziyaret ederek, çalışma planlarını Sayın Bosnalı’yla paylaştı.

Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı da, Aydın Ticaret Borsası olarak coğrafi işaretin yöresel ürünler için önemli bir koruma ve katma değer yaratma mekanizması olduğunun bilincinde olduğunu ifade ederek, Aydın ilinin potansiyeli hakkında görüşlerini aktardı.

YÜCİTA üyeleri yaptıkları açıklamada; “Olağanüstü bir yöresel ürün potansiyeline sahip olan Türkiye’de Coğrafi işaretler ilgili uygulama 1995 yılında başlamış olmasına rağmen halen ideal bir yapıya kavuşamamış ve başvurular tescil alma ve verme ile sınırlı kalmıştır. Bugün itibariyle 162 ürünün coğrafi işaret tescili bulunmaktadır. Türkiye’nin potansiyeli Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre 2 bin 500 olduğu tespit edilmiştir” dedi.

AB coğrafi işaretine giden ürün sayısı da sadece 4 ile sınırlı olduğunu, özvarlığımızı oluşturan yöresel ürünlerin korunup, geliştirilmeleri ve ideal bir coğrafi işaret sisteminin ivedilikle hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalar yapacaklarını belirten ağ üyeleri, ilk toplantısını önemli kararlar alarak sona erdirdi .
Kaynak: İHA