Konya’da Hububatın Gelişimi Beklenen Seviyede

Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, 2012-2013 üretim sezonunda sıcaklık ve yağışların olumlu seyriyle hububatın gelişiminin beklenen seviyede gerçekleştiğini belirtti.

Mutedil ve yağışlı geçen yıllarda buğday septoria ve pas hastalıklarının salgın yapmasının böyle yıllarda ihtimal dahilinde olduğunu ifade eden İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, “Çünkü septoria ve pas hastalıkları sıcaklığın 18-20 derece santigrat, nispi nemin de yüzde 90 civarında olduğu ortamlarda hızla gelişmekte ve yayılmaktadır. İl ve ilçe müdürlüklerimiz teknik elemanları bu konuda uyarılmış ve hububat ekili alanları düzenli olarak kontrol etmeleri sağlanmıştır. Yapılan kontrollerde çok küçük lokal alanlarda septoria yaprak lekesine rastlanılmış ve ilaçlı mücadelesi yaptırılmıştır. Genel olarak hastalık görülmesine rağmen ilaçlı mücadele gerektirecek bir yoğunluk tespit edilmemiştir” dedi.

Bugünlerde sıcaklıkların yükselmesiyle görülen çiğin azalacağı ve bu sebeple hastalıkların da azalacağının düşünüldüğünü kaydeden Baydar, “Sahada yapılan kontrollerde buğday pas hastalıklarına rastlanılmamış olup hububat ekili alanlarda bu hastalıklara karşı kontrollerimiz devam etmektedir. Bakanlığımız ve FAO ile yürütülen ortak çalışma sonucunda SMS ile pas hastalıkları erken uyarı sistemi kapsamında 29 Mayıs 2013 tarihinde itibaren ilimiz hububat ekili alanları sürekli ve düzenli olarak kontrolleri ve surveyleri yapılacaktır. Çiftçilerimizin hububat septoria ve pas hastaları konusunda gereksiz ilaçlamadan kaçınmalarını ve bu konuda il ve ilçe müdürlüklerimizle irtibatlarını kesmeden uyarılarımıza ve tavsiyelerimize uymaları istenmektedir” denildi.
Kaynak: İHA