Donnelly, Beraberindeki Heyetle Konteyner Kenti Ziyaret Etti

ABD'nin Indiana Eyaleti Senatörü Joseph Donnelly, Kilis'teki konteyner kenti ziyaret etti.

Donnelly ve beraberindekiler, Vali Yardımcısı ve Elbeyli Kaymakamı Meral Uçar, Öncüpınar Mülki İdare Amiri ve konteyner kent sorumlusu Vali Yardımcısı İlker Özerk Özcan ile Dışişleri Bakanlığı Daire Başkanı ve kamp sorumlusu Suphi Atan tarafından karşılandı.

Vali Süleyman Tapsız'ı makamında ziyaret eden Donnelly, Suriyeliler hakkında bilgi aldı.

Donnelly'in "Suriyelilerin ihtiyaçlarının nasıl karşılandığı" yönündeki sorusu üzerine Tapsız, hem devlet olarak hem de Kilis halkı olarak hoşgörü içerisinde Suriyeli sığınmacılarla ekmeklerini, evlerini ve camilerini paylaştıklarını söyledi.

Türkiye'de büyük bir iş başarıldığını vurgulayan Tapsız, şöyle devam etti:

"Çünkü Suriyelilerin sayısı her geçen gün artıyor. Bunların barınma, sağlık, eğitim, mutfak ihtiyaçları ve insani ihtiyaçları hem devletimiz hem sivil toplum kuruluşları hem de halkımız tarafından karşılanıyor. Konteyner kente biz kamp demiyoruz. Orası bizim için 14 bin nüfusu olan küçük bir kasaba. Ayrıca Kilis'in Elbeyli ilçesinde 20 bin kapasiteli yeni bir konteyner kentte bitmek üzere. Bunlara ilaveten şehir merkezinde yaşayan Suriyeliler var. Bunların sayısı şu anda 25 bini aştı, 30 bine doğru yaklaşıyor."

Türkiye'de konteyner ve çadır kentlerde barınan Suriyelilerin 193 bin civarında olduğunu hatırlatan Tapsız, konteyner ve çadır kentler dışında 200 bin Suriyelinin yaşadığını, bunların 30 bine yakınının da Kilis'te olduğunu dile getirdi.

Özellikle uluslararası toplumun, Suriyelilere insani yardım konusunda biraz daha işin içinde olmalarını arzu ettiklerini ifade eden Tapsız, "Bugün sizinle ciddi miktarda insani yardım malzemesi geldiğini biliyorum. Yaklaşık 6 tır malzeme için teşekkür ediyoruz" dedi.

-"ABD bu konuda Türkiye ile iyi bir partner olmak ister"-

Donnelly de Suriye'deki insani krizi çözme konusunda ABD'nin Türkiye ile iyi bir partner olmak istediğini belirterek, iki ülkenin de uzun zamandır dostluğu ve başka insanların yaşamlarını kolaylaştırmak için ortak çalışmaları bulunduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Donnelly ve beraberindeki heyet, konteyner kenti gezerek Zeytin Anaokulu'nda eğitim gören Suriyeli öğrencileri ziyaret etti, eğitim hakkında bilgi aldı.

Heyettekiler, yakından ilgilendikleri çocukların söyledikleri şarkıları da cep telefonlarıyla kaydetti.

Kadınların eğitim gördüğü sosyal tesisleri de gezen heyettekiler, kursiyerlerin ürettikleri el işi ürünlerden satın aldı.

Konteyner kentte 17 Ocak'ta yapılan seçimlerle muhtar, aza ve idare meclisine seçilen Suriyelilerle toplantı yapan heyet, incelemelerinin ardından kentten ayrıldı.

Kaynak: AA