Türkiye'de Yaşayan Rusların Sorunları Tartışıldı

Konyaaltı Belediyesi, Rus Sanat ve Kültür Derneği ile Rus Dostluk ve Kültür Derneği işbirliğinde "Türkiye'de yaşayan Rus vatandaşların hukuksal sorunları" konulu konferans düzenlendi.

Konyaaltı Belediyesi Feslikan Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta Rusların sorunları tartışıldı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, konferansta yaptığı konuşmada, Rus vatandaşların Antalya'yı sevdiğini ve bundan dolayı Antalya'da yaşamayı tercih ettiklerini kaydetti.

Antalya'da yaşayan Rusların ilin ve bölgenin ekonomisine katkıda bulunduğuna işaret eden Arıcı, "Bizim vatandaşlarımız nasıl başka bir ülkede yaşayıp, o ülkenin ekonomisine, kültürüne katkıda bulunuyorsa, Rus vatandaşları da Antalya'ya katkıda bulunuyorlar" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rus Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Salih Kapusuz da Türkiye'de yaşayan yabancılar için Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nu çıkarıldığını hatırlattı. Rusya ve Türkiye'nin bu coğrafyanın en önemli iki ülkesi olduğunu ifade eden Kapusuz, "Bu ülkenin vatandaşlarının frekansı, kültür yapısı, birbirlerine benzeyen bir çok yönlerinin varlığı örnek ve ortak adımlar atmamızı kolaylaştıracaktır" diye konuştu.

Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise Antalya'da yaşayan 30 bin Rus vatandaşın 14 bin 800'nün Konyaaltı'nda ikamet ettiğini kaydetti.

Konyaaltı'nda yaşayan yabancı vatandaşların hayatını kolaylaştırmak ve mutlu olmalarını sağlamak için Konyaaltı Kent Konseyi bünyesinde yabancılar meclisi oluşturacaklarını belirten Böcek, Rusların sorunlarına çözüm bulmaya çalıştıklarını ifade etti.

Konferansta Yabancılar Kanunu, yabancı ile evlilik sorunları, Türk vatandaşı olma konusu, kültür, eğitim, diploma kabulü, çalışma izinleri, firma açma ve iş girişimi konuları değerlendirildi.

Konferansa, Rusya Parlamentosu Duma Milletvekili ve Rusya-Türkiye Parlamentolararası Grubu Üyesi Vasiliy Vasilyeviç Jurko, Rusya Antalya Başkonsolos Aleksander Tolstopyatenko, Rus-Türk İlişkileri Uzmanı Ramin Gassimov, Rus-Türk İşadamları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan, Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı, Rus Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Marina Sorokina ile Rus vatandaşları katıldı.

Muhabir: Şamil Kahveci

Yayıncı: Hatice Özdemir
Kaynak: AA