Chp Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Muğla'da Açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2B kapsamındaki arazilere ilişkin, "Siz o toprakların sahibisiniz, yeni almadınız. Bu topraklar babanızdan, dedenizden size kalan topraklar. Ananızın ak sütü gibi sizin malınızdır ve kimse elinizden alamaz" dedi.

Köyceğiz ilçesinin Toparlar beldesinde seçim otobüsünden vatandaşlara hitap eden Kılıçdaroğlu, seçimlerden önce İstanbul Sultanbeyli'de 2B projesini açıkladığını, adını da "barış projesi" verdiklerini söyledi.

Proje sayesinde devlet ile vatandaşı barıştırarak köylüye arazisini teslim edeceklerini anlatan Kılıçdaroğlu, "Elindeki 2B arazisi hiç para alınmadan orman köylüsüne verilecekti. Nedeni de Türkiye'de en yoksul köylü orman köylüsüdür. Onun dışındaki araziler sahiplerine emlak vergisi üzerinden verilecekti. Çünkü emlak vergisini tespit eden devletin kendisi. O bedel üzerinden 2B konusunda devlet ile vatandaş barışacaktı" diye konuştu.

Seçimlerde AK Parti'nin iktidar olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, kanun teklifini Meclis'e, inandıkları gibi verdiklerini belirtti.

"Köylüye 2B arazilerini emlak vergisi üzerinden verelim" dediklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

"Onlar da bir kanun teklifi verdiler. 'Hayır' dediler, emlak vergisi değil, rayiç bedel üzerinden vereceğiz. İtiraz ettik, 'rayiç bedelin yüzde 70'i olsun' dediler. Yine itiraz ettik, 'yüzde 70 rayiç bedeli köylü ödeyemez' dedik. 'Hayır' dediler. 'Köylüde para var, biz zaten köylüyü varlıklı kıldık, yüzde 70'ini de öder'. Aradan bir sene geçti, yüzde 50'ye indirdiler."

Kılıçdaroğlu, 2B arazileri ile ilgili amacın farklı olduğunu iddia ederek, "Zaten amaç başkalarına satmak. Siz o toprakların sahibisiniz, yeni almadınız. Bu topraklar babanızdan, dedenizden size kalan topraklar. Ananızın ak sütü gibi sizin malınızdır, kimse elinizden alamaz. CHP bu ülkede olduğu sürece hiç kimseye pabuç bırakmayız, siz hiç endişe etmeyin" diye konuştu.

"Eskiden köylü milletin efendisiydi, şimdi AKP iktidarının süpürgesi oldu" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Bizim tek hedefimiz var. Bu ülkeyi kendi bölgesinde, dünyada onurlu bir ülke kılmak. Bu ülkede demokrasiyi kalıcı kılmak. Bu ülkede herkes düşüncesini özgürce dile getirsin. Bu ülkede herkesin aşı ve işi olsun. Tek hedefimiz var, bu ülkede çiftçi milletin efendisi olsun. Bu ülkede üreten insanın eli öpülsün."

-"Kapatılan bütün belediyeleri yeniden açacağız"-

Kılıçdaroğlu, bazı belde belediyelerinin kapatılmasını eleştirerek, şunları söyledi:

"Belediyeleri kapattılar. Niye kapatıyorsun belediyeleri- Belediyeleri kapatırken size niye sormuyorlar- Hangi gerekçeyle sormuyorlar- Size sözüm var, CHP iktidarında kapatılan bütün belediyeleri yeniden açacağız. Çünkü biz demokrasiyi, özgürlüğü savunuyoruz. Gücümüzü birleştireceğiz ve yolumuza devam edeceğiz. CHP iktidarında size küsülerde, meydanlarda verdiğimiz sözün arkasında duracağız. Verdiğim hiçbir sözün aksini söylemedim. Ne söylediysem adam gibi doğru bildiğimi, inandığımı söyledim. Çünkü rahmetli babamın bana bir vasiyeti vardı 'Oğlum sen doğru dur, eğri belasını bulur' derdi. Biz doğru, düzgün duracağız. Köylü milletin efendisidir. Sizin onurunuza biz de sahip çıkacağız. Sizi bu ülkenin onurlu bir yurttaşı haline getirmek Kemal Kılıçdaroğlu'nun boynunun borcudur."

-Çiçek'in, CHP'ye Kamer genç yazısı-

Konuşmasının ardından bir gazetecinin, "TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP'li Kamer Genç'in, Bakan Fatma Şahin'e yönelik sözleri üzerine gereğinin yapılmasını isteğiyle size yazı gönderdi mi" sorusuna Kalıçdaroğlu, "Hayır, henüz elime öyle bir yazı ulaşmadı ama bir yazı gönderildiği söyleniyor. Umarım benzer bir yazıyı Bülent Arınç için AKP Genel Merkezi'ne de göndermiştir. İki yazıyı birlikte değerlendireceğim" yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, buradaki programının ardından Köyceğiz ilçesine giderek, Köyceğiz Gölü yanındaki kafelerde oturan vatandaşlarla sohbet etti. Yanına gelen gelin ve damat ile fotoğraf çektiren Kılıçdaroğlu, çifte mutluluk diledi.

Daha sonra bir gezi teknesinin dümenine geçen Kılıçdaroğlu, tekneyle Köyceğiz Gölü'nde bir süre gezdi ve Belediye Başkanı Salih Erbay'dan sorunlar hakkında bilgi aldı.

Muhabir: Durmuş Genç

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA