Türkmenistan’da At Bayramı etkinlikleri başladı

Dünyada At Bakanlığı'nın bulunduğu tek ülke konumundaki Türkmenistan'da At Bayramı törenleri büyük coşkuyla başladı.

Türkmenistan’da At Bayramı etkinlikleri başladı
1992 yılından bu yana Nisan ayının son pazar günü kutlanan At Bayramı etkinlikleri, bu sene erken başladı.

At bayramı kutlamaları, 60 kilometre mesafeli maraton koşusu ile başladı. Maraton koşusuna 5 yaşın üzerinde 21 at katıldı.

Başkent Aşkabat'a 30 kilometre mesafedeki Ahal vilayetinde bulunan Uluslararası Atçılık Spor Kompleks'ine yakın bir alanda yapılan at yarışı büyük ilgiyle izlendi. Çok sayıda yurtdışından gelen yabancı basının takip ettiği at yarışın galibi Gülnar adlı at oldu. Birinci olan at, yarışı 2 saat 45 dakikada bitirdi.

At maratonunun birincisi diğer at yarışlarına göre farklı şartlarda belirleniyor. Yarışı bitiren atların nabız atışı ölçülüyor. Koşuyu bitiren atların nabzı 1 dakikada 64 vuruş seviyesine ulaştığı zaman süre durduruluyor. Yarışı sonlandıran atların nabzının dakikada 100 vuruş yaptığı söyleniyor. Bu 64 vuruş seviyesine ininceye kadar yarış süresi devam ediyor. Yarışı bitiren atların vücudu soğuk su ile soğutuluyor.

Türkmen 'Ahal-Teke atları ' güzellikleri ve kısa mesafeli yarışlardaki hızlarıyla biliniyor. Asırlardır Ahal-Teke atlarının cinslerini korumayı başaran Türkmenler, atların yetiştirilmesine de büyük önem veriyor. Uzun mesafeli at yarışları ile Ahal-Teke atlarının dayanıklı olduğu da ortaya çıktı.

At maratonunun başhekimi Çek Cumhuriyeti Ahal-Teke Atları Derneği Başkanı Perta Maresova, Türk basınına yaptığı açıklamasında, Türkmenistan'da iki yıldır uzun mesafeli at yarışlarının yapıldığını ve bu yarışların çok güzel organize edildiğini söyledi. Ahal-Teke atlarının dünyada meşhur olduğunu söyleyen Maresova, Türkmen atlarının uluslararası at yarışlarında da önemli başarılara imza atacağına inandığını kaydetti.

Kendisi de Türkmen atlarına düşkün olduğunu söyleyen Maresova, önümüzdeki yıllarda yurtdışından da atların ve jokeylerin katılması için çaba gösterileceğini belirtti.

Ülke genelinde At Bayramı dolaysıyla çeşitli etkinlikleri düzenleniyor. Bu yıl At Bayramı kutlamaları, geçen yıllara nazaran birkaç gün öncesinden başladı. Uluslararası bir konferans, sergi ve çeşitli yarışmalar düzenlenecek.

Yurtdışından çok sayıda yabancı konuğun davet edildiği törenlere, Türkiye'yi temsilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılması bekleniyor.