Uluslararası 11.avrasya Medya Forumu Astana’da Başladı

Uluslararası 11. Avrasya Medya Forumu Kazakistan’ın başkenti Astana’da başladı.

Uluslararası 11.avrasya Medya Forumu Astana’da Başladı
Forumun açılış konuşmasını Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev yaptı.
Kazakistan’ın bölgesel ve uluslararası barışta aktif rol aldığını söyleyen Nazarbayev, Amerika Birleşik Devletleri ve NATO askerlerinin 2014 yılında Afganistan’dan çekildikten sonra bölgede bir kaos yaşanacağına inanmadığını söyledi.

Afganistan’da 30 yıl önce doğan bir kişinin eline ilk olarak silah aldığını ve bugüne kadar savaştığını ifade eden Nazarbayev, Afgan halkının eline silah yerine iş yapacağı bir mesleğin verilmesi gerektiğini kaydetti.

Kazakistan’ın bölgesel ve uluslarası alanda ekonomik işbirliğine önem verdiğini belirten Nazarbayev, medyada çıkan ‘Rusya’nın Sovyetler Birliği’ni tekrar canlandırmak istediği’ yönündeki haberlerin asılsız olduğunu, Kazakistan’ın bağımsızlığını tehlikeye sokacak hiçbir birliğin içinde kalmayacağını vurguladı.
Nükleer silahsızlanmada Kazakistan’ın dünyada lider konumda ve diğer ülkelere örnek bir tutum içerisinde olduğunu dile getiren Nursultan Nazarbayev, Almatı şehrinde Birleşmiş Milletler 5+1 ülkeleri ve İran arasında yapılan nükleer görüşmelere önem verdiklerini dile getirdi. Kazak lidere göre birkaç adet atom bombası, bir ülkenin güvenlik garantisi olamaz.
Bu arada Uluslararası 11. Avrasya Medya Forumu’nun organizatörü Nazarbayev’in büyük kızı Dariga Nazarbayeva ise forumun uluslararası sorunların tartışıldığı bir platforma dönüştüğünü söyledi.

Kazak liderin kızı, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e gündemle alakalı medyanın da cevap beklediği güncel konuları içeren sorunlarla alakalı yaptığı konuşmadan dolayı teşekkür etti. Al Cezire kanalı tarafından yapılan haberlerin yalan çıkması sonucu borsanın yaklaşık 200 milyar dolar zarar ettiğine dikkat çeken Nazarbayeva, forumda elektronik medyanın tesirlerinin ele alınacağını kaydetti.

Aralarında Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’inde konuşmacı olarak katıldığı forumda; Amerika Birleşik Devletleri ve NATO askeri birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi sonrasında bölgesel güvenlik ağırlıklı olarak ele alınacak. Forumda; Expo 2017 ve Bölgesel Kalkınma, Orta Doğu: Yönetilen Kaos-Yönetilemeyen Felaket, Hugo Chavez’in Siyasi Mirası, Kazakistan ve Orta Asya’da Yeşil Ekonomi, Gümrük Birliği’nden Avrasya Ekonomik Birliği’ne Doğru Siyasi ve Ekonomik Gelişmeler, Rusya: Zengin ve Ünlü Göçmenlerin Sığınağı ve Modern Medya ve Son Trendler gibi konu başlıkları ele alınacak.
İki gün sürecek foruma katılanların onuruna Astana Valisi İmangali Tasmagambetov, bugün akşam yemeği verecek.