Medvedev: Sigara Yasağı Her Yıl 200 Bin Yaşam Kurtaracak

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev kamu alanlarında sigara yasağını genişleten yeni yasa ile birlikte her yıl 200 bin Rus vatandaşın yaşamının kurtulacağını söyledi.

Hükümetin sağlık komisyonunda konuşan Medvedev, “Ümit ediyorum sigara ile mücadeleyi öngören yeni yasa sigara alışkanlıklarını azaltır. Uzmanların değerlendirmelerine göre bu sadece sağlık açısından bir avantaj getirmeyecek, her yıl 200 bin vatandaşın yaşamının da kurtulmasını sağlayacak. Bu neredeyse orta büyüklükte bir kent nüfusuna denk.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aşamalı olarak sigara yasağını genişleten yasayı 25 Şubat’ta onaylamıştı. Hükümet binaları, sağlık ve eğitim kurumları, kültür ve spor merkezleri ile toplu ulaşım araçlarında Rusya’da sigara kullanmak artık yasak.
1 Haziran 2013’de uygulamaya konulacak yasa restoran, tren ve otellerde de sigara içilmesini tamamı ile yasaklıyor. Yeni yasa televizyon, radyo, gazete ve internet gibi alanlarda reklam yayınlanmasına izin vermiyor. Tütün şirketlerinin toplum yararına yapılan organizasyonlara sponsor olmaları da engelleniyor.
Yeni yasaya göre büfelerde sigara satışları da 1 Haziran 2014’den itibaren yasak. Sigara fiyatları minimum 40 ruble (1,30 dolar) seviyesinde olacak. Yasa elektronik sigaraları da aynı çerçevede değerlendiriyor.
Amerikan Kanser Toplumu tarafından yayınlanan 2012 Tütün Haritası raporuna göre Rusya’da yetişkinlerin yüzde 39,1’i sigara kullanıyor. Rusya bu oranla dünyada ilk sırada yer alıyor .