Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop Açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, terör örgütü PKK üyelerinin Türkiye sınırları dışına çıkmasına ilişkin, "Yaklaşık 10-15 gün içerisinde, bu süreç başlamış ve büyük ölçüde tamamlanmış olur" dedi.

Şentop, AK Parti Kırklareli İl Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında, AK Parti'nin 10 yıldır çözüm sürecinin alt yapısını hazırladığını belirterek, Türkiye'nin artık terör sorununu çözmesi gerektiğini söyledi.

Milletin terör sorununun çözülmesini istediğini ancak bazı endişeler de taşıdığını ifade eden Şentop, "Endişe duyan vatandaşlarımıza süreci anlatmaya çalışıyoruz. AK Parti yeni bir parti değil. 2002 yılından bu yana Türkiye'yi yöneten bir parti. Türkiye'yi zorda bırakacak, mahcup edecek, Türkiye'yi zarar uğratacak, tek bir hamlesinden söz edilemez. Yaptıklarımız ve sicilimiz bundan sonra yapacaklarımızın teminatıdır. AK Parti yerelde olduğu gibi Türkiye'nin temel sorunlarını, mazisi çok eskilere dayanan 10 yıllardır devam eden sorunları ele alıp çözme konusunda büyük adımlar atarak, kararlılık gösteriyor" diye konuştu.

Şentop, şöyle devam etti:

"Bu sorun yeni ortaya çıkmış bir sorun değil. AK Parti'nin iktidarda olduğu dönemlerde de ortaya çıkmış bir sorun değil. 1984'ten bu yana çözüm süreciyle ilgili çeşitli isimlendirmelerle, çalışmalar, değerlendirmeler siyasetin ana meselelerinden birisidir. Bugün de 'çözüm süreci' diye isimlendiriyoruz. Bu sorun silahlı terör sorunudur."

Kürt kökenli vatandaşların sadece Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşamadığını, yüzde 70'inden fazlasının Ankara'nın batısında yaşadığını anlatan Mustafa Şentop, Türk ve Kürt vatandaşların arasında akrabalıkların olduğunu bu nedenle sorunun sadece belli bir bölgeyi değil tüm Türkiye'yi ilgilendirdiğini dile getirdi.

Türkiye'nin terörle mücadeleye büyük paralar harcadığını söyleyen Şentop, 20 yıllık süreçte terörle mücadele için 300 milyar dolar civarında harcama yapıldığını bildirdi.

-"Türkiye'de silahların sustuğu bir dönem yaşıyoruz"-

Şentop, bir gazetecinin terör örgütü PKK üyelerinin Türkiye sınırları dışına çıkması sürecine ilişkin sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 90 gündür Türkiye'de silahların sustuğu bir dönem yaşıyoruz. Türkiye sınırları içerisinde bulunan teröristlerin silahları ile Türkiye'ye nasıl girdiklerini bilmiyoruz. Bilseydik zaten sınırdaki güvenlik güçlerimiz yakalardı, etkisiz hale getirirdi. Bunların nasıl girdiğini bilmiyoruz, nasıl çıkacaklarını da kolay kolay bilemeyeceğiz herhalde. Kendilerine mahsus yollardan girmişler, kendilerine mahsus yollardan çıkacaklar. Burada önemli olan tabii ki silah bırakarak çıkmalarıdır, Türkiye'deki silahlı terör unsularının ortadan kalkmasıdır. Silahlarını burada, sınırda veya başka bir yerde bırakırlar, önemli değil. Önemli olan silahın bırakılması ve terörün bitmesidir. Yaklaşık 10-15 gün içerisinde bu süreç başlamış ve büyük ölçüde tamamlanmış olur."

-"İktidarın tek kaynağı millet olacak"-

Basın toplantısının ardından Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen "Yeni Anayasa Hazırlama Süreci" konferansına katılan Şentop, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Mustafa Şentop, konferanstaki konuşmasında, yeni anayasanın Türkiye açısından çok önemli olduğuna vurgu yaparak, siyasi iktidarın gücünü anayasadan değil milletten alacağını ifade etti.

İktidarın tek kaynağının millet olacağını söyleyen Şentop, "Türkiye'de anayasalar bir hukuki metin değil, tam aksine bir siyasi metin. Siyasi iktidara meşruiyet sağlayan bir metin olarak tasarlanmış. Türkiye'de anayasalar çok önemlidir. Dünyanın birçok ülkesinde anayasalar önemli değildir. Çünkü dünyada millet, anayasalar ile idare edilmez. Millet, kanun ile idare edilir. Anayasayı çok önemli bir metin olarak tasavvur etmek, düşünmek aslında eski anayasa zihniyet dünyasının bir ürünüdür. Türkiye artık o dünyayı geçti, tasfiye etti" şeklinde konuştu.

Muhabir: Özgün Tiran / Hakan Şahin

Yayıncı: Nurettin Coşkun
Kaynak: AA