TBMM Başkan Vekili Yakut: ''Terör Örgütü Tasfiye Edilecek''

TBMM Başkan Vekili ve AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, terörü bitirme noktasında sürecin iyi gittiğini belirterek, ''Terör örgütü önce silahı bırakacak, zaman içerisinde de tasfiye edilecek'' dedi.

TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, AK Parti Kayseri İl Başkanlığının uyguladığı 'nöbetçi vekil' uygulamasında vatandaşlarla görüşüp basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yakut, Türkiye'nin gündeminde iki önemli konu bulunduğunu ifade ederek, bunların terörü bitirme süreci ile sivil anayasa yapma sürecinin olduğunu kaydetti.

Türkiye'de yaşanan terörden herkesin şikayetçi olduğunu ve bir an önce akan kanın durmasının istendiğini vurgulayan Yakut, ''Bu terör dursun, analar ağlamasın diyoruz. Onun için terör örgütünün tasfiye edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Terör örgütünün silah bırakmasında kimin ne zararı olacak, bunu sorgulamak lazım. Önce terör örgütü silah bırakacak ve zaman içinde de tasfiye edilecek. Hemen karşılığında ise, 'Bunun karşılığında ne verildi?' diye soruldu. Türkiye Cumruriyeti Devleti olarak hiçbir şey verilmedi, verilmeyecek. Devlet, güçlü bir devlet. Ortada bir terör örgütü var. 1984'ten bu yana anaların yüreği yanmış, akan kan var. Bu kan dursun, diyoruz. Bütün çabamız da bunun için. Emin adımlarla ilerliyoruz. Yaptığımız işin doğru olduğuna inanıyoruz, sonuna kadar da arkasındayız'' diye konuştu.

''TERÖR SADECE İKTİDARIN SORUNU DEĞİL''

Terör meselesinin sadece iktidar partisinin meselesi olmadığını vurgulayan Yakut, ''Her partinin, bu taşın altına elini koyması gerekir. Bunun birlik ve beraberlik içerisinde yapılması gerekir. Eğer bir eksiklik, bir yanlışlık varsa diğer partilerin yardımcı olması ve bunların düzeltilmesi lazım. Bu sadece partilerin değil, Türk milletinin, 76 milyonun meselesidir'' dedi.

Sadık Yakut, AK Parti hükümeti olarak 2023 vizyonlarını ortaya koyduklarını belirterek, ''Çok büyük atılımlar yapılacak. Önümüzdeki en büyük engel, sadece ve sadece terör meselesidir'' şeklinde konuştu.

Onlarca yıl önce Türk devletinin, Türk milletinin kalkınmasını istemeyen güçlerin, 12 Eylül öncesi sağ-sol çatışmasını kurguladıklarını, Alevi-Sünni çatışmasını kurguladılarsa da beceremediklerini, 12 Eylül'den sonra da Türkiye'nin kalkınmasına, gelişmesine engel olsun diye terör örgütünü gündeme getirdiklerini kaydeden Yakut, ''İç dinamiklerden kaynaklanan bir hadise değil, kökü tamamen dışarıda. Dışarıdan beslenen, dışarıdan desteklenen, dışarıdan tahrik edilen bir terör örgütü. Silahları bırakacaklar ve tasfiye olacaklar. Bunun yapılacak başka hiçbir şeyi yok'' ifadelerini kullandı.

"DEVLET OLARAK HİÇBİR ŞEY VADETMEDİK"

Terör örgütünün silah bırakması ve ülke dışına çıkması karşılığında hiçbir pazarlık yapılmadığını tekrarlayan Sadık Yakut, ''Devlet olarak hiçbir şey vermedik, hiçbir şey vadetmedik ve hiçbir şey de vermeyeceğiz. Zaten tüm hadiseler de Türk milletinin gözü önünde cereyan edecek. Önümüzde mahalli idareler seçimleri var. Eğer biz bir şey vermişsek orada hesabı sorulur. 2015 yılında da genel seçimler var. Biz bir şey verecek olursak, vermişsek o zaman bu millet hesabını soracak. Onun için herkesin rahat olmasını istiyorum. Herhangi bir şey verilmiş değil'' diye konuştu.

Yeni Anayasa yapılmasıyla ilgili çalışmaları da değerlendiren Yakut, ''Anayasa çalışmaları konusunda sona gelindi. Gönül ister ki Meclis'teki 4 siyasi partinin uzlaşması sonucu ortaya çıkacak bir metin TBMM Genel Kurulu'na getirilsin ancak görünen o ki bu biraz zor. Biz hazırladığımız anayasa metnini Genel Kurul'a getireceğiz. Anayasada milletin değerlerine ters düşecek bir şey olmayacak'' dedi.

TBMM Başkanı Sadık Yakut, terörün sonlanması için yürütülen süreçte, Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Grubu'nun Kayseri ziyaretinde yaşanan olaylarla ilgili olarak da şunları kaydetti:
''Tabii ki 76 milyonun tekdüze düşünmesini hiç kimseden isteyemeyiz. İstemek kimsenin de hakkı değil. Mutlaka karşı çıkmalar, soru soranlar olacak. Kaldı ki, bu işin içerisinde her tarafa giden ekipleri takip ediyoruz. Tahrikler olacak. Kolay bir süreç değil, 1984'ten bu yana devam eden, 40 bin kişinin ölümüne, 400 milyar dolarlık bir maddi kayba sebep olan bir hadisede, hiç kimsenin sesini çıkarmadan bunun çözülmesini, terör örgütünün tasfiyesini beklemek, doğru bir yaklaşım olmaz.''
Kaynak: İHA