İdrar Kaçırma Sosyal Hayatı Etkiliyor

Günlük hayatta daha çok kadınların karşı karşıya kaldığı idrar kaçırmanın ilaç ve egzersiz tedavisiyle tedavi edilebildiği belirtildi.

İdrar Kaçırma Sosyal Hayatı Etkiliyor
İdrarı tutamama ve idrar kaçırma problemlerinin kadınların sosyal hayatlarını etkileyen sorunlardan biri olduğu belirtildi. Her beş kadından birinde görülen idrar kaçırma; gülerken, öksürürken, yürürken, egzersiz yaparken, otururken istemsiz olarak meydana gelebiliyor.

Kadınların iş, sosyal ve özel yaşantısında ciddi sorunlara yol açan idrar kaçırmanın tedavisinin olduğunu belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Cemal Selçuk Ertaş, “İdrar kaçırma problemleri kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Görülme sıklığı yaşla birlikte artsa da yaşlanmanın getirdiği doğal bir bulgu olarak kabul edilmemelidir. İdrar kaçırmaya neden olan faktörler arasında cinsiyet, normal doğum, ailesel yatkınlık, menapoz, sigara kullanımı, uzun süreli kabızlık, şişmanlık ve geçirilmiş jinekolojik cerrahi ameliyatlar sayılabilir” dedi.

İdrar kaçırmanın farklı tipleri olduğunu ve en sık görülen kaçırma tiplerinin stres, sıkışma ve her iki tipin bir arada olduğu karışık tip olduğuna değinen Ertaş, şöyle konuştu: “Sıkışma kaçırması bireyin aniden tuvalete gitme isteği sonrasında tuvalete yetişemeden gerçekleşen istem dışı idrar kaçırmadır. Stres kaçırması öksürme, hapşırma, eşya kaldırma, merdiven çıkma gibi hareketler ve egzersiz ile oluşan istemsiz idrar kaçırma tipidir. Bilinçsiz kaçırma sıkışma ve stres olmaksızın gerçekleşen idrar kaçırmadır. Taşma kaçırması kapasitesi üzerinde dolan mesaneden idrarın kaçışıdır.” Hastalığın tedavisinde öncelikle idrar kaçırmanın hangi tip olduğunun belirlenmesi ve tedavi yöntemlerine karar verilmesi gerektiğinin altını çizen Ertaş, idrar kaçırma tedavisinin egzersiz, hormonal tedavi, ilaç ve cerrahi tedaviyi içerdiğini kaydetti.

Ertaş, pek çok hastanın ilaç ve egzersiz tedavisiyle rahatlatma şansı olduğunu sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA