Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Dr. M.akif Durulmuş:

Halk Sağlığı Müdürü Dr. M.Akif Durulmuş, 22-27 Nisan Aşı haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır” dedi.

Dünyada, 2002 yılında aşı ile korunulabilir hastalıklar nedeniyle 5 yaş altında 1 400 000 çocuğun öldüğü tahmin edildiğini dile getiren Durulmuş, “Bunların % 38’ i Kızamık, % 27’si Hib enfeksiyonu, % 20’si Boğmaca, % 14’ü Tetanoz, % 1’i diğer hastalıklar nedeniyle gerçekleşmiştir. Oysa ki bu hastalıkların hepsi aşı ile önlenebilir hastalıklardır. Toplumun aşılama ve aşı ile korunulabilir hastalıklar konusundaki farkındalığını artırmak amacıyla 22-27 NİSAN 2013 tarihinde ülke genelinde1. Dünya Aşı Haftası olarak kutlanacaktır. Aşı Haftası etkinlikleri ile sağlık personelinin duyarlılığının ve toplumun farkındalığının arttırılması yolu ile, 5 yaş altı eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılarının tamamlanması, erişkinlerde de aşılanma talebinin arttırılması hedeflenmektedir” diye konuştu.

“Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır” diyen Durulmuş daha sonra şunları kaydetti; “GBP’nin (Genişletilmiş Bağışıklama Programı) amacı aşı ile korunulabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bu program kapsamında, Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Poliomyelit, Hepatit-B, Hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklar ile streptokokus pnömoniya’ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir.

Aşı uygulamaları illerde Sağlık Bakanlığına bağlı Toplum Sağlığı Merkezlerinde ve Aile Hekimliği birimlerinde uygulanır.

Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Bunun dışında sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar. Uygulanan aşılar kişilere özel olan aşı kartına kaydedilmeli, bu aşı kartı ise mutlaka saklanmalıdır.

Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Ancak aşı takviminde belirtilen aralıklara göre aşıları tamamlanamamış çocuklarda önceki aşı dozlarının tekrar yapılmasına gerek yoktur. Aradan uzun bir süre geçmiş olsa bile, aşılamaya bırakılan yerden devam edilir, eksik aşılı çocuk saptandığında yaşına uygun olarak aşıları tamamlanır.

Daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılama durdurulmuştur.”
“Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan poliomiyelit (çocuk felci) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir” diyen Duyulmuş, “Ülkemizde kızamık hastalığını yok etmeye yönelik bir program başlatılmış, Ailelerden Beklentilerimiz; Çocuklarımızın aşılanmasını sağlayalım. Aşılanma şansını kaçıranlar varsa aşılanmaları için Sağlık Kuruluşuna götürelim. Sağlıklı bir toplumun gereği için aşılama hizmetinin vazgeçilemez olduğu bilincini tüm kesimlere ulaştıralım. Aşıyla önlenebilir hastalıkların sebep olduğu sakatlık ve ölümlerden çocuklarımızı koruyalım. Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atalım.” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA