2014 Sonrasında 600 İla 800 Alman Askeri Afganistan'da Kalacak

Alman ordusu, NATO'nun Afganistan'daki muharebe misyonunun sona ermesinin ardından 600 ila 800 askeri ile Afganistan'da kalmayı planlıyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile Dışişleri Bakanlığı'nda düzenledikleri ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Alman Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, ilerleyen zamanda asker sayısının azaltılacağını ve Kabil çevresinde destek amaçlı kalacaklarını bildirdi. Maiziere, "Bugüne kadar görevde bulunan askerlerin görevi 2014’de sona erecek. Bundan sonra Afganistan’ın kendi güvenlik konusunu kendisi halletmesi gerekiyor ve bunu yapabiliyor" dedi.

Alman askerlerinin 2015 yılından sonra orada kalmalarının Afganistan'ın daveti ile olabileceğini söyleyen Maiziere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı sonucunda Afganistan ile Almanya arasında askeri anlaşmanın güvenilir olması konusuna dikkat çekti.

Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle ise, Afganistan'daki insanları yalnız bırakmayacaklarını söyledi.

Westerwelle‚ "İki önemli mesajımız var; bunlardan birincisi muharebe askerlerinin görevlerinin sona ermesi tarihi bir dönüm noktasıdır. İkincisi ise Afganistan'da yaşayan insanları yalnız bırakmayacağımızdır. Afganistan'ı uluslararası ortaklarımızla beraber 2014 yılından sonra da desteklemeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Afganistan'da şu anda 4 bin 200 Alman askeri görev yapıyor.
Kaynak: İHA