Füle: “2013 Yılında Fasılların Yeniden Müzakereler Açılacağından Eminiz”

Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye’nin AB sürecinde, 2013 yılında fasılların yeniden müzakerelere açılacağından emin olduklarını söyledi.

2012 Türkiye İlerleme Raporu, yarınki oylama öncesinde Avrupa Parlamentosu’nda görüşüldü. Parlamento’da yapılan toplantıda Türkiye’deki gelişmeler hakkında konuşan Stefan Füle, AB ile Türkiye ilişkilerinde meydana gelen son gelişmelerin umut verici olduğunu ifade etti.

2013 yılında fasılların müzakerelere açılacağından emin olduklarını söyleyen Füle, ikinci bir gelişmenin ise vize konusunda olduğunu kaydetti.

Füle, yakında Türkiye’yle vize muafiyeti konusunda diyaloglara başlayacaklarından da emin olduklarını belirtti.

Kıbrıs konusuna da değinen Füle, Avrupa Komisyonu’nun, bu sorunun bir an önce çözülebilmesi için müzakerelerin yeniden başlamasını dört gözle beklediğini dile getirdi. Füle ayrıca, Türkiye’nin Suriye krizinde oynadığı aktif rolü ve İsrail ile ilişkilerini geliştirmesini memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

Türkiye raportörü Ria Oomen-Ritjen ise Türkiye’deki durumu tam anlamıyla yansıtan, reformları memnuniyetle karşılayan ancak gerektiği yerde eleştiren dengeli bir rapor yazmaya gayret ettiğini belirtti.

Türk hükümetinin, Kürt sorununa olumlu bir çözüm bulabilme fırsatının olduğunu ifade eden Oomen-Ritjen, bu sene içerisinde Kürtlerle uzlaşmaya varılabilmesini umduklarını söyledi.

Kaynak: İHA