Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akat Açıklaması

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, "Şu anda altının, değeri ile kullanım değeri arasında hiçbir bağlantı kalmadı. Fiyatını sadece ve sadece servet depolama amacıyla alanlar belirliyor" dedi.

Akat, Balıkesir Sanayi Odası tarafından Bandırma Ticaret Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen "Türkiye Ekonomisi Riskler ve Fırsatlar" Konferansında, 2000'li yılların Türkiye'nin istikrara yönelme yılları olduğunu, 2003 sonrasında büyüme performansında büyük ilerleme sağlandığını belirtti.

Türkiye'nin bütçedeki mali disiplini bu kadar sağlayabileceğine IMF'nin bile inanmadığını belirten Akat, "Ülkelerde bütçe açığını kapatmanın formülü genelde vergileri arttırmak ve harcamaları kısmaktan geçiyor. Bütçe açığın varsa vergileri artırırsın, harcamaları kısarsın. Ama bu kez de halk bunu kabullenmeyebilir. Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminde olduğu gibi" diye konuştu.

Türkiye'nin son dönemlerin en düşük bütçe açığı ve en düşük kamu borç stoğuna sahip olduğunu ifade eden Akat, 2001'de kamu açığının milli gelire oranının yüzde 18'e ulaştığını, bu süreçten dört yıl sonra ise kamu kesiminin fazla verdiğini ve bütçe açığının düzeldiğini anlattı.

Akat, 2012 yılına dair dış açık ve enflasyon tahminlerinin tuttuğunu dile getirerek, "2013 yılında bana göre Türkiye yüzde 3,8 büyüme kaydeder. Dış açık yüzde 6,5 olur. Enflasyon ise yüzde 5,4 gerçekleşir, hatta altına bile inebilir. Geçtiğimiz yıl dolar tahminlerim tutmamıştı ama bu yıl doların 2 lira olacağını tahmin ediyorum. Lira bu yıl değer kaybeder" dedi.

Enflasyon tahmini yaparken iki şeyi dikkate aldığını, bunlardan birincisinin kiralar, ikincisinin ise berber fiyatları olduğunu belirten Akat, bu yıl kira artışları şu aşamadaki gibi yüzde 4'lerde kaldıkça enflasyonun bir yere gitmeyeceğini söyledi.

Altın fiyatlarındaki ani düşüşe değinen Akat, altını, talep edenlerin servet tutma şekli olarak aldıklarını kaydetti.

İnsanların dolar ile avronun dağılması riskine karşı altına yöneldiklerini anlatan Akat, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Amerika'da cumhuriyetçiler bütçe açığını kapatmak üzere bastırıyor. Arada bir yerde buluşulsa bile spekülatif bir mal halini aldı. Şu anda altının, değeri ile kullanım değeri arasında hiçbir bağlantı kalmadı. Fiyatını sadece ve sadece servet depolama amacıyla alanlar belirliyor. Fiyatı yükselecek diye elinde altın tutanların oranı arttıkça bunun çöküşünün sertleşmesi ihtimali de artıyor. Benim görebildiğim böyle bir şey oldu."

Konferansa Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel ile çok sayıda davetli katıldı.

Muhabir: Ahmet Pesen

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA